OMS da cea mai buna veste despre COVID-19

Pandemia Covid-19 se desfasoara in prezent intr-un „val mare”, fara dovezi ca urmeaza variatii sezoniere comune gripei si altor coronavirusuri, cum ar fi raceala comuna, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii .

Pe fondul continuarii dezbaterilor cu privire la ceea ce constituie un al doilea val, reinvierea sau revenirea sezoniera a bolii, Margaret Harris, puratarea de cuvant a OMS, a insistat ca aceste discutii nu sunt un mod util de a intelege raspandirea bolii.

„Oamenii inca se gandesc la anotimpuri. Ceea ce trebuie sa gandim cu capul este faptul ca acest vrus este nou si se comporta diferit “, a spus Harris, cerand vigilenta in aplicarea masurilor de relaxare. Transmiterea virusului pare sa fie accelerata de aglomeratie.

“Ceea ce trebuie sa intelegem cu totii este ca acesta este un virus nou care se comporta diferit”, a explicat Margaret Harris

Covid-19: va fi inevitabil si un al doilea val?

“Va fi un val mare, care va inregistra cresteri si scaderi (ale numarului de cazuri). Cel mai bun lucru ar fi ca numarul sa ramana constant si apoi sa descreasca”

Citeste si articolul :   Alexandru Rafila, avertizare de ultim moment: ”Consecintele se vor vedea”

Realitatea este ca problema celui de-al doilea val a fost una controversata, despre care au vorbit mult politicienii – inclusiv Boris Johnson – si mass-media , dar de multe ori foarte prost definit.

“As vrea sa spun direct: prea multe tari se indreapta in directia gresita, virusul ramane inamicul public numarul unu. Mesajele contradictorii ale liderilor submineaza ingredientul esential al oricarui raspuns: increderea”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Reprezentantii OMS spun ca este nevoie de o strategie globala pentru stoparea si limitarea raspandirii virusului. “Daca principiile elementare nu sunt urmate, aceasta pandemie nu va putea merge decat intr-o singura directie – din rau in mai rau”, a spus el, adaugand ca lumea nu va reveni la “vechea normalitate intr-un viitor previzibil, existand multe motive de ingrijorare. Virusul ramane inamicul public numarul unu, dar actiunile multor guverne si oameni nu reflecta acest lucru”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Cetatenii trebuie sa inteleaga si trebuie sa le fie usor sa se conformeze. Trebuie sa invatam sa traim cu acest virus”, a mai spus directorul OMS.

Citeste si articolul :   OMS, avertizeaza: Mai multe tari au reinstituit starea de urgenta partiala

„OMS se uita la cifrele mondiale si acestea sunt in continua crestere, deci, suntem inca in primul val.”

„ Al doilea val ”nu este un termen pe care l-am folosi la ora actuala, deoarece virusul nu a disparut, este in continuare in randul populatiei noastre, s-a raspandit in 188 de tari”, a spus Linda Bauld, profesor de sanatate publica la Universitatea din Edinburgh.

Autor