Rafila avertizeaza: “Am ajuns pe primul loc in Europa”

Cresterea numarului de cazuri de infectare cu coronavirus din ultima perioada dus Romania pe primul loc in Europa, in ce priveste incidenta cumulata a acestor cazuri, a avertizat profesorul Alexandru Rafila.

“Noi am avut o situatie favorabila, cand discutam despre un varf de 300-400 de cazuri, apoi numarul a scazut si a inceput relaxarea. (…)

Opinia mea este ca nu relaxarea in sine, cat mai degraba relaxarea cetatenilor in fata acestor masuri a dus la aceasta crestere din ultima perioada.

Alexandru Rafila: suntem pe primul loc in Uniunea Europeana

“Trebuie sa spun ca suntem pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste aceasta incidenta cumulata. Am depasit 50 de cazuri la 100.000 de locuitori, ca incidenta cumulata, mai exact 53, iar tari care aveau valori mult mai mari decat noi in ultima perioada, ma refer la Suedia, la Portugalia, Suedia avea 160, cred, au ajuns sa aiba valori mai mici decat Romania.

Citeste si articolul :   Strigator la cer. Femeia din Chisinau, bolnava de coronavirus, a fugit dintr-un spital din Italia si a ascuns faptul ca este bolnava

Comparatia cu Italia

Este un exemplu foarte bun pe care am putea sa-l replicam, si anume exemplul Italiei. Italia s-a confruntat cu o situatie, cu circa 300.000 de cazuri, 30.000 de decese. In momentul de fata, acest cumulator, aceasta incidenta cumulata este 5, deci discutam de o valoare de 10 ori mai mica decat valoarea inregistrata in Romania”, a precizat Alexandru Rafila,

„La inceput, noi am fost mai stricti si din acest motiv numarul mic de cazuri, apoi ne-am relaxat, crezand ca totul este o gluma. La ei (Italia – N.R.) a fost invers, a fost o situatie foarte grava si au inteles ca trebuie sa ia foarte in serios pandemia. Asa se face ca acum avem exemplul unei tari care poate tine lucrurile sub control avand masuri de relaxare chiar mai mari decat la noi.”, a mai explicat profesorul Rafila.

Cum s-a ajuns aici

Medicul spune ca nu relaxarea masurilor ne-a adus in aceasta situatie, ci nerespectarea lor este cea care a dus la cresterea masiva a cazurilor in ultimele saptamani.

Citeste si articolul :   Cum a reacționat Maria Constantin când a aflat că s-a stins Marcel Toader! Maximilian, fiul fostului afacerist, a dezvăluit tot