14 zile carantina obligatorie pentru cei care vin din aceste tari

Noua lege a carantinei prevede posibilitatea autoritatilor de a plasa in carantina anumite persoane, inclusiv pe cei suspecti.

„Carantina persoanelor se instituie pe baza informatiilor stiintifice oficiale si a definitiei de caz la domiciliul persoanei la o locatie declarata de aceasta sau dupa caz, intr-un spatiu special desemnat de autoritati, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtatoare ale unui agent inalt patogen, care:

a) Sosesc din zone in care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel national, european si international de catre organismele competente in domeniu;

b) au intrat in contact cu cel putin o persoana confirmata cu o boala infectocontagioasa.

Publicitate

In situatia in care persoanele mentionate la alin. (1) refuza masura carantinarii la domiciliu sau la locatia declarata de acestea, precum si atunci cand persoanele in cauza incalca masura carantinei pe durata acesteia, desi au consimtit-o anterior, medicul sau, dupa caz, organele de control recomanda, iar reprezentantul directiei de sanatate publica decide carantinarea persoaneio in spatiul special desemnat de autoritati, daca acestia constata riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitara.”, se specifica in lege.

In carantina pot fi plasati, in primul rand, cei care au intrat in contact direct cu cel putin o persoana confirmata cu o boala contagioasa. Dar in carantina vor ajunge si cei care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat pe baza datelor transmise la nivel national sau international de autoritatile competente.

Citeste si articolul :   Coronavirus Romania, marti, 21 iulie 2020. Anuntul oficial facut de autoritati

Sunt considerate tari cu risc ridicat cele in care rata cazurilor noi de imbolnavire, din ultimele 14 zile, raportata la 100.000 de locuitori, e mai mare decat cea inregistrata in Romania in aceeasi perioafa. Romania se afla pe locul patru la rata infectarilor. Astfel, cei care vin acum din Luxemburg, Suedia sau Portugalia vor fi obligati sa intre in carantina pentru 14 zile.

Autoritatile au dispus suspendarea zborurilor directe din Romania catre mai multe tari dar si catre altele din afara Uniunii Europene, precum Serbia, Turcia dar si Israel, Emiratele Arabe Unite si Qatar, catre care noi aveam zboruri directe. Asta deoarece Comisia Europeana a recomandat tarilor UE sa permita accesul in uniune doar din cateva state terte. Lista cuprinde, in prezent 13 tari din intreaga lume si este actualizata la fiecare doua saptamani.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.