Veste trista, din pacate: „Intre 1 si 3 august, criteriu pentru reintrarea in Stare de Urgenta ”. Ce spune Raed Arafat

Romania este intr-o crestere supra-exponentiala a cazurilor de coronavirus. In aceste conditii, Romania ar putea intra din nou in stare de urgenta la inceputul lunii august.

Numarul de cazuri de infectare cu coronavirus a crescut in Romania cu 54,3% fata de saptamana trecuta, iar prognoza realizata de compania Avantera pentru Comitetul National pentru Situatii de Urgenta arata ca  avem o crestere supra-exponentiala a cazurilor de coronavirus in tara.

Conform documentului, in jurul datei de 15 august vor fi probabil intre 42.447 si 58.400 cazuri active, dintre care 2.122 – 4.088 in terapie intensiva.

„Cresterea supra-exponentiala va continua pana cand distanta sociala va incepe sa creasca. La actuala distanta sociala si actualul prag (estimat) de siguranta, la 1 august am avea intre 20.727 si 24.246 cazuri active, peste dublul numarului de cazuri actuale. La terapie intensiva ne asteptam sa avem la 1 august, in aceste conditii, intre 1.036 si 1.697 internari”, scrie in documentul detinut de Digi24.

Publicitate

„Criteriul enuntat exemplificativ pentru reintrarea in Stare de Urgenta (10.000 de cazuri in 5 zile) ar fi indeplinit intre 1 si 3 august”, spun autorii prognozei.

Potrivit documentului, „distanta sociala a mai fost atat de scazuta pe 11 aprilie” si „am avut nevoie de 19 zile (pana pe 30 aprilie), in conditii de stare de urgenta, sa depasim pragul de siguranta”.

Scenariu sumbru: peste un milion de cazuri de coronavirus

Astfel, in cel mai sumbru scenariu, la sfarsitul lunii septembrie, Romania va depasi un milion de cazuri. (Evolutia numarului de cazuri active in cazul asigurarii unei Distante Sociale de 9.16 de zile pentru Durata Contagiozitatii (pragul de siguranta) = 34 de zile)

Daca se crestea distantarea sociala, atunci scade pericolul de infectare si, de exemplu, pe aceeasi simulare ar putea exista mai putin de jumatate de milion de cazuri de coronavirus. (Evolutia numarului de cazuri active in cazul asigurarii unei Distante Sociale de 9.16 de zile pentru Durata Contagiozitatii (pragul de siguranta) = 20 de zile)

„Cresterea exponentiala e perfida – cum se vede si in grafic – pare mica si controlabila la inceput dupa care explodeaza. Numarul aparent constant de cazuri noi va insemna de fapt o crestere rapida in curand daca nu crestem Distanta Sociala. Cresterea exponentiala va persista atat timp cat DS<DC”, se mai arata in studiu.

Citeste si articolul :   Revenim la Starea de Urgenta? Din 6 octombrie se inchid restaurante

Prognoza evolutiei de covid-19 pe judete

Astfel, Capitala si judetele Arges si Prahova ar fi cele mai grav afectate, fiind cele marcate cu rosu. Urmeaza judetele Galati, Brasov, Dambovita si Arad – marcate cu portocaliu.

Statistica se bazeaza pe riscul ridicat de crestere + dificultatile de azi (multe cazuri noi) + diferentele din fiecare judet privind distantarea sociala.

Factorul cel mai important luat in calcul este cel care reprezinta distantarea sociala.

Aceasta prognoza arata o evolutie in functie de datele de la nivel national din acest moment, iar cifrele se pot modifica in functie de evolutia zilnica a epidemiei.

Puteti vedea aici PROGNOZA

Care sunt solutiile

„Putem modifica favorabil dinamica epidemiei pe doua cai: crescand Distanta Sociala respectiv reducand Durata Contagiozitatii”, mentioneaza autorii documentului.

Distanta sociala este definita ca „intervalul de timp mediu dupa care o persoana contagioasa ajunge sa infecteze la randul ei o alta persoana”.

„Distanta sociala (DS) trebuie sa fie mai mare (cu cat mai mare cu atat mai bine) decat durata medie a unui caz contagios(DC) pentru ca numarul de cazuri active (persoane contagioase) sa scada. Pentru Romania DC = 25.3 zile; masurile luate ar trebui sa asigure o distanta sociala mai mare decat 25.3. Aceasta formula functioneaza pe regiuni/tari relativ omogene din punct de vedere al evolutiei epidemiei si masurilor aplicate. Datorita formulelor utilizate, distanta sociala calculata pentru o zi sufera mici ajustari in urmatoarele 3 zile”, se mai arata in document.

Ce spune Raed Arafat despre aceasta prognoza sumbra

Prognoza a fost facuta de consultantul Mihai Pascadi pe baza datelor furnizate de Ministerul de Interne.

Raed Arafat este ingrijorat de aceasta prognoza, dar  si obiectiv„situatia merge inspre mai rau”, spune Seful DSU.

„Noi primim date din mai multe zone si bineinteles, sunt si date internationale pe care le gasim pe diferite site-uri oficiale, care toate fac analize pe diferite tari, inclusiv pe Romania, iar acest studiu, pe care il primim zilnic, in baza datelor care apar si care se ajusteaza, pana acum a avut o interpretare corecta, in sensul in care situatia merge spre mai rau, situatia nu este OK. Acolo sunt niste proiectii de scenariul cel mai rau. Nu inseamna ca se va ajunge acolo, dar avem clar si ca numarul cazurilor active va creste si este o crestere exponentiala si acest lucru noi il vedem in acest moment, aceste cazuri cresc deja cu cateva sute pe zi. Numarul vindecatilor este mai mic decat numarul celor care se imbolnavesc si inseamna ca exista crestere continua a cazurilor active”, adeclarat Raed Arafat.

Citeste si articolul :   Aproape 5.000 de cazuri noi de COVD-19 si 93 de decese

Daca oamenii nu vor respecta recomandarile de a purta masca, de a evita zonele aglomerate, de a respecta distantarea fizica, „riscul ca acest studiu sa continue exact in realitate, sa fie situatia ce o prevede acest studiu, exista!” – a mentionat Arafat.

Secretarul de Stat spune ca sunt totusi niste scenarii si nu inseamna neaparat ca vom ajunge acolo.

„Singura posibilitate sa vedem daca e posibil este sa ajungem acolo si sa vedem. Eu sper, totusi, sa nu ajungem sa vedem aceasta cifra, daca populatia va respecta regulile si daca vom reusi sa stopam cresterea continua pe care o avem. Dar la orice prognoza, singura proba a ei este cand ajungi la momentul respectiv si vezi daca se ajunge acolo sau nu. Si pe parcurs sa vedem daca cifrele care sunt prognozate se adeveresc din punct de vedere al cresterilor, pentru ca cifrele sunt pe toata perioada, nu numai pentru jumatatea lunii august. Si putem sa vedem daca cresterile sunt reale sau nu, daca trebuie ajustate. Sunt convins ca si cei care o fac, o ajusteaza chiar periodic dupa datele pe care le primesc si dupa observatiile pe care le vad pe teren”, a mai spus Arafat.

Adevarul despre paturile de la ATI

In prognoza facuta de Avantera se arata ca numarul pacientilor ar putea depasi chiar numarul paturilor la terapie intensiva de care dispune Romania.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, anunt despre valul cinci al pandemiei

In acest context, Raed Arafat vine cu noi lamuriri

„Exista zone in care exista paturi de terapie intensiva pentru bolnavii de Covid, cu personal, care nu sunt folosite la maximum pentru ca acolo nu este o presiune si exista zone in care paturile sunt folosite la maximum – si asta este o presiune. Si atunci, solutiile sunt suplimentarea numarului personalului si paturilor in zonele care sunt sub presiune sau mutarea bolnavilor catre zonele care sunt la acest moment fara cazuri.

Cand noi spunem ca in zona cutare nu mai sunt paturi ne referim la paturile destinate COVID-ului si ne referim la zona respectiva. Degeaba vine cineva si face calcule cate paturi mai sunt la Cluj sau la Timisoara sau la Mures sau la Harghita sau la Covasna, pentru ca acolo n-am presiune. Ca sa rezolv problema zonei cu presiune este fie 1. completez numarul paturilor, care este abordarea pe care o avem la Bucuresti cu Spitalul Elias si cu Matei Bals, cu suplimentarea numarului paturilor, si alta abordare este sa iei o parte din pacienti si sa-i duci in alta parte, cum au facut inclusiv francezii din zona Alsacia si au pus in tren mai multi pacienti si i-au evacuat in alta parte a Frantei, unde aveau paturi”, a explicat Raed Arafat.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.