Se schimba buletinele de identitate in Romania! Chiar si copiii vor primi.

Daca parintii sunt de acord, atunci copiii sub 14 ani vor putea avea carti de identitate simple sau electronice,  conform unui proiect de act normativ care tocmai a primit votul final al deputatilor. Termenul de valabilitate pe care il va avea un astfel de buletin va fi de doi ani, iar varianta electronica nu va contine si amprentele copilului mai mic de 12 ani.

Acest proiect pregateste terenul pentru emiterea cartilor de identitate electronice, care vor inlocui cardul de sanatate folosit in prezent.

Potrivit Proiectului de lege, copiii sub 14 ani isi vor putea face buletin, numai daca parintii dorec acest lucru. Pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii privind evidenta persoanelor si actele de identitate ale cetatenilor romani, proiect ce tocmai a trecut de Parlament.

Ca legea sa intre in vigoare, proiectul mai trebuie sa fie promulgat de catre presedintele tarii si apoi publicat in Monitorul Oficial.

Introducerea cartii de identitate elecronica nu este neva nou, dar acest proiect vine cu o schimbare interesanta: parintii vor putea cere si pentru copiii lor acte de identitate (simple sau electronice). In acest moment este obligatoriu ca toti copiii care implinesc varsta de 14 ani sa aiba carte de identitate.

“Optional, se poate elibera carte de identitate simpla sau carte electronica de identitate inainte de implinirea varstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre parinti, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protectiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de parinti, unde se afla minorul, sau a persoanei careia i-a fost dat in plasament copilul” prevede proiectul.

Cartea de identitate va fi valabila 2 ani, iar pentru copiii mai mici de 12 ani nu vor fi necesare amprentele.

Pe cartea electronica vor fi scrise urmatoarele:

-datele din formatul tiparit al buletinului, cu exceptia semnaturii olografe (de mana) a titularului;
-prenumele parintilor titularului;

Citeste si articolul :   Claudiu Tarziu, copresedintele AUR, prima declaratie dupa excluderea Dianei Sosoaca: "Ce mai freamat, ce mai zbucium...”

-un certificat pentru semnatura electronica si, dupa caz, certificate calificate pentru semnatura electronica, precum si
-datele biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si, dupa caz, imaginile impresiunilor papilare a doua degete (nu si in cazul celor mai mici de 12 ani).

Va exista posibilitatea de a alege intre carte de identitate simpla sau electronica. Desi cu noua carte de identitate electronica, nu va mai fi necesar cardul de sanatate. Accesul la serviciile medicale se va face cu noul buletin electronic.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.