Nelu Tataru, anunt de ultim moment: Ce se intampla pe litoral si la munte

Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, a declarat ca, momentan nu se pune problema carantinei in localitati, dar exista ademenea varianta daca evolutia cazurilor este nefavorabila.

Tot ministrul a ma spus ca se face o analiza a turismului de pe Valea Prahovei si de pe litoral, deoarece acolo merg oamenii din toata tara si apoi se intorc, facand transmitere comunitara in localitatile de domiciliu.

”Nu discutam de carantina locurilor de vacanta, discutam de agentii economici care ar trebui sa respecte regulile si precautiile care au fost stabilite”, a declarat Tataru.

Ministru a spus ca s-a vazut ca jumatate din cazurile noi de infectare cu noul virus erau in Arges, Prahova si Bucuresti.

”Trebuie sa facem o analogie si sa vedem ce inseamna tot turismul pe Valea Prahovei sau ce inseamna apoi litoralul, in care vine populatie din toata tara si se reintoarce apoi in toata tara, facand o transmitere comunitara in localitatile lor”, a precizat Tataru.

Tot el a mai spus ca in acele zone turistice se respecta cel mai putin regulile si atunci trebuie refacute controalele la agentii economici si judetele de unde vin aceste persoane.

Citeste si articolul :   Viorica din Clejani, primele detalii in cazul Margheritei

Carantinarea statiunilor

Ministrul a fost intrebat daca se ajunge la carantinarea statiunilor

Tataru : ”Nu discutam de carantina locurilor de vacanta, discutam de agentii economici care ar trebui sa respecte regulile si precautiile care au fost stabilite (…) in masura in care acele norme nu sunt respectate, atunci se vor lua masuri la acei agenti economici”.

”Nu este intentia noastra sa ne transformam in stat politienesc, dar acele reguli, odata cu relaxarea, cu redeschiderea activitatilor economice au fost insusite, si-a dat acordul tot ce a insemnat industrie din domeniul respectiv. Ma repet, cei care au participat alaturi de noi la redeschiderea si au fost de acord cu regulile, sa le respecte. La o relaxare pe care ne-am asumat-o toti, si Ministerul Sanatatii, si Guvern, si activitatea economica in discutie, ar fi trebuit sa nu ajungem aici”, a declarat ministrul.

Momentan, potrivit ministrului, acele focare se gestioneaza, dar ”aparitia la un moment dat intr-o comunitate, intr-o localitate a mai multor cazuri, vor impune niste masuri acolo”.

Citeste si articolul :   Doliu in Romania! S-a stins la numai 43 de ani.

Tataru a vorbit si despre restrictii de circulatie: ”Deocamdata nu este necesar, dar odata cu evolutia nefavorabila ne gandim si la acest lucru”.

Apare valul doi?

”Pentru a ajunge la valul doi, haideti sa terminam valul unu. In contextul in care, pe o panta descendenta, intervine o relaxare totala si o incurajare politica spre aceasta relaxare si nerespectare, cred ca avem un prim val prelungit, pe care ar trebui sa il gestionam deocamdata”, a precizat ministrul

El a mai spus ca partea economica a suferit in timpul acestui prim val, dar intai trebuie rezolvata partea medicala, apoi cea economica, iar apoi, abia prin toamna, ”sa ne gandim politic”.

Autor