6 sfaturi pentru o cultura bogata de rosii

1.Pulverizare cu acid boric

Pentru a creste randamentul tufei de rosii, in timpul infloririi, este bine sa pulverizati plantele cu o solutie slaba de acid boric . Acesta „ajuta” la germinarea polenului, legarea si cresterea fructelor. Alaturi de aceasta, stimuleaza si formarea de noi puncte de crestere si contribuie la cresterea zaharului in fructe.

Reteta compozitiei: diluati 10 g de praf de acid boric in 10 l de apa. Este suficient sa pulverizezi de 1-2 ori.

2. Acoperirea solului

Publicitate

Multa vreme, nimeni nu se indoieste de avantajele acestui truc. Sub stratul protector, nu se formeaza crusta solului, umiditatea se pastreaza, structura solului nu este perturbata, buruienile nu germineaza si radacinile nu sunt expuse in timpul udarii. Acesta este intregul secret.

Cu ce se poate acoperi solul? Fan, paie, compost, rumegus, frunze cazute, iarba taiata, scoarta de copac si chiar frunzele proprii.

3. „Pamant propriu”

Gradinarii au observat ca rosiile adora sa creasca pe baza propriilor frunze! Toamna frunzele, tulpinile si radacinile sunt zdrobite si lasate pe sol, iar primavara viitoare va fi cel mai bun loc pentru rasaduri tinere de rosii.

Citeste si articolul :   Cum sa scapi de mirosurile neplacute din frigider, de pe covoare, cosuri de gunoi si dulapuri cu bicarbonat de sodiu

4. Copilitul

Copilitul este eliminarea lastarilor in plus. Planta inceteaza sa mai cheltuiasca energie si nutrienti in exces si se concentreaza doar pe „activitatea utila”.

5. Eliminarea frunzelor

Pe langa copilit, frunzele rosiilor sunt rupte in timpul fructificarii. Acest lucru se face astfel incat planta sa-si ofere toata puterea in cresterea fructelor . In plus, frunzele inferioare, in contact cu solul, pot deveni un conductor al infectiei.

6. Hranirea foliara a rosiilor

Pansamentul foliar se face cel mai bine o data la 7-9 zile, seara. Ce sa folosesti pentru pansamentul foliar:

-uree (pentru 10 l – 1 lingurita);
-azotat de potasiu sau monofosfat de potasiu (pentru10 l – 1 lingurita);
-azotat de calciu (pentru 10 l – 1 lingura);
-20 picaturi de iod la 10 l de apa.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.