Sfaturi de la gradinari: Ingrijirea rosiilor afara

Rosiile sunt poate cele mai populare legume din gradinile noastre. Oamenii care au gradini la tara cultiva de mult timp si, in general, tehnologia agricola se stie: cum sa udam, cum sa fertilizam, cum se formeaza. Dar cu siguranta nu stim toate trucurile necesare plantarii si intretinerii rosiilor.

Udatul

Apa de plaoaie este cea mai potrivita pentru rosii. Daca este posibil sa strageti multa apa atunci cand ploua este perfect. Apa de la robinet este plina de calcar, acesta ataca radacinilie legumelor. Apa de ploaie este moale si are substante nutritive care hranesc rosiile.

Rosiile se uda, de obicei, dimineata pana in ora 9 sau seara dupa ora 17. Evitati sa udati pe timpul zilei, atunci cand caldura este insuportabila pentru ca este o diferenta prea mare intre temperature de afara si temperature apei.

Acestea se uda sub frunze, direct pe sol pentru a nu mani frunzele. In lunile cu temperature ridicare se recomanda udatul la maxim 3 zile. Cu cat semaresc firele de rosii cu atat le trebuie mai multa apa.

Citeste si articolul :   Cum ingrijim corect plantele de interior pe timpul iernii

Ingrasamant

Rosiile au nevoie de 2 ture de ingrasamant pentru a se dezvolta frumos. Prima data este imediat dupa ce rosiile sunt plantate in pamant pentru a-si da drumul cresterii fara probleme, iar a doua oara este atunci cand rosiile au flori, pentru a ajuta planta sa le duca pe toate.

Copilitul

Rosiile trebuie copilite inca din a doua saptamana de la plantare. Se copilesc din 2 in 2 saptamani cel mult. Pentru ca rosia sa se dezvolte frumos, aceasta nu are nevoie de asa-zisii “copili”, acestea iau elementele care ajuta rosiile sa se coaca. Nu fac decat sa micsoreze dimensiunea rosiilor si sa le faca sa se coaca mai greu.

Taiatul frunzelor

Frunzele de la baza rosiei tind sa creasca foarte mult si sa umbreasca rosiile, impiedicandu-le sa se coaca. De asemenea, consuma multa hrana degeaba. Acestea trebuie taiate de tot de la radacina pana la primul rand de flori si taiate de la jumatate acolo unde sunt fructe.

Citeste si articolul :   Unde ar trebui sa fie plasata orhideea pentru ca aceasta sa infloreasca?

Legatul

Pentru a nu se frange firul este indicat sa se lege fie cu ata de undeva de sus, fie legate de un tarus de lemn sau din fier. Trebuie legate de cand au dimensiunea de 20-30 cm. Acestea au nevoie de sustinere.

Autor