Cum indepartam si prevenim mana la rosii. 5 sfaturi care iti vor ajuta plantele

1. Stropirea cu solutie facuta din usturoi

Sporii de ciuperci mor din cauza usturoiului . Prima pulverizare trebuie efectuata inainte de formarea ovarului, a doua – la 10 zile dupa primul.

Reteta : pentru 10 litri de apa – 1-1,5 cani de capete zdrobite si lastari de usturoi (pulpa) + 1,5-2 g de permanganat de potasiu. Usturoiul se lasa in apa pentru o zi. Se strecoara si se adauga permanganatul de potasiu. Sporii de ciuperci mor din cauza usturoiului

2. Stropirea cu sare

Acest tratament creeaza un strat protector pe frunze, care va inhiba infectia. Aceasta este o masura preventiva, nu un tratament, asa ca mai intai examinati cu atentie tufisul si indepartati frunzele deja deteriorate.

Reteta : pentru 10 litri de apa – 1 cana de sare comestibila.

3. Pulverizare de kefir

De asemenea, un profilactic. Prima pulverizare este recomandat sa fie efectuat in cel mult 10-14 zile dupa transplantarea rasadurilor in pamant. De atunci este indicat sa faceti acest lucru saptamanal.

Reteta : pentru 10 litri de apa – 1 litru de chefir, care trebuie „fermentat” timp de 2 zile. Amestecati bine.

Citeste si articolul :   10 alimente care au un continut ridicat de vitamina D

4. Pulverizare cu iod

Toata lumea cunoaste proprietatile antimicrobiene ale iodului. El va restabili sanatatea rosiilor si va grabi maturizarea lor.

Reteta : pentru 10 litri de apa – 1 litru de lapte degresat + 20 picaturi de iod

5. Stropirea cu cenusa

Se efectueaza de 3 ori pe sezon: de indata ce rasadurile se inradacineaza, inainte de inflorirea rosiilor si imediat dupa primele ovare.

Reteta: pentru 10 litri de apa – o jumatate de galeata de cenusa . Se agita, se lasa timp de 3 zile, se agita ocazional. Amestecati cu 30 l apa si mai adaugati 30-35 g de sapun.

Autor