Cum se face compostul, cel mai natural ingrasamant pentru gradina

Pentru a face compost, pur si simplu stratificati materiale organice intr-o groapa facuta in sol, acestea se vor transforma in humus (cel mai bun ingrasamant pentru sol). Va puteti imbunatati apoi gradina de flori cu compost, imbinati-va gazonul, hraniti legumele in crestere si multe altele.

Exista doua tipuri de compostare: rece si fierbinte. Compostarea la rece este la fel de simpla precum colectarea deseurilor din curte (cum ar fi cojile de fructe si legume, cafeaua si cojile de oua), apoi le incorporati intr-o groapa sapata in pamant. Pe parcursul unui an, materialul se va descompune.

Compostarea la cald este un proces mai rapid – veti obtine compost in maxim trei luni pe timp cald. Patru ingrediente sunt necesare pentru prepararea rapida a compostului fierbinte : azot, carbon, aer si apa. Impreuna, aceste articole alimenteaza microorganisme, care accelereaza procesul de degradare. Primavara sau toamna, cand deseurile din gradina sunt abundente, puteti amesteca un lot mare de compost.

Citeste si articolul :   4 sfaturi pentru a combate oboseala

Compostarea este o modalitate excelenta de a folosi lucrurile din frigider pe care vreti sa le aruncati, eliminand astfel deseurile. Pastrarea unui recipient in bucatarie, precum o galeata, este o modalitate usoara de a acumula materialele de compostare. Colectati aceste materiale pentru a incepe formarea de compost:

Publicitate

-Resturi de fructe
-Resturi de legume
-Zat de cafea

Coji de oua
-Frunze uscate
-Ziar maruntit
-Paie
-Rumegus din lemn netratat

Inainte de a adauga ceapa si usturoi in gramada de compost trebuie sa stiti ca aceste 2 plante alunga ramele care au un rol important in formarea compostului.

Ce nu trebuie pus in gramada pentru compost. Nu numai ca acestea nu vor functiona la fel de bine in gradina dvs., dar vor atrage animale si daunatori. Evitati aceste articole:

-Orice contine carne, ulei, grasime sau grasime
-Materiale vegetale bolnave
-Rumegus sau aschii din lemn tratat sub presiune
-Fecale de la caini sau pisici
-Buruienile care au samanta
-Lactate

Citeste si articolul :   Cum sa alegi cel mai bun pepene verde. Taranii nu-ti vor spune niciodata asta

Pasul 1: Combinati materiale verzi si maro

Pentru a face compost fierbinte, asteapta pana cand ai suficiente materiale pentru a face o gramada de cel putin 3 metri adancime.  Materialele „brune” includ materiale vegetale uscate ; frunze; ramuri de copac maruntite, carton sau ziar; fan sau paie; la care se adauga carbon. Materialele „verzi” includ resturi de bucatarie si terenuri de cafea, gunoi de animale (nu provenite de la caini sau pisici) la care adauga azot.

Pasul 2: Adaugati apa

Stropiti apa peste gramada in mod regulat, astfel incat sa aiba consistenta unui burete umed. Nu adaugati prea multa apa, altfel, microorganismele din gramada dvs. vor deveni infundate si se vor ineca. Daca se intampla acest lucru, gramada dvs. va putrezi.

Pasul 3: Amestecati compostul

In timpul sezonului de crestere, ar trebui sa furnizati gramada cu oxigen, transformand-o o data pe saptamana cu o furca de gradina. Cel mai bun moment pentru a amesteca compostul este atunci cand centrul furca iese calda din gramada de compost.

Citeste si articolul :   Pentru anxietate si nervozitate: 5 alimente care sunt grozave pentru a te ajuta sa te calmezi

Pasul 4: Hraneste-ti gradina

Cand compostul nu mai degaja caldura si devine uscat, maroniu, este complet gatit si gata sa hraneasca gradina . Adaugati compost pe paturile de flori si in ghivece la inceputul fiecarui sezon de plantare.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Comentariile sunt închise.