Calendar ortodox, 22 septembrie. Este pomenit Sfantul facator de minuni

Calendar ortodox, 22 septembrie.  Pe 22 septembrie este pomenit Sfantul Sfintitul Mucenic Foca, facatorul de minuni. Sfantul Sfintit Mucenic Foca, facatorul de minuni. S-a nascut in orasul Sinopi, iar parintii sai au fost Pamfil si Maria. Inca din tinerete s-a invrednicit de darul Duhului Sfant, facand minuni.

Inca din frageda varsta facea minuni mari cu darul Sfantului Duh. Si a petrecut facand minuni pana la sfarsitul vietii sale. I s-a aratat si sfarsitul muceniciei ce era sa vina, ca a venit un porumbel si a sezut pe capul lui si i-a pus cununa, graind omeneste: “Pahar ti s-a amestecat si trebuie sa-l bei”. Pe care pe deplin s-a invrednicit de l-a baut, in zilele imparatului Traian (catre anul 101), luand sfarsit prin sabie si prin foc. Si dupa mutarea lui catre Domnul a facut multe minuni.

Publicitate

Calendar ortodox, 22 septembrie.

Pomenirea Sfantului Foca gradinarul.

Acest Sfant era din Sinope, cetate veche si vestita langa Marea Neagra. Avea mestesug gradinaria, la care ostenea si lucra, si ce agonisea avea mare grija sa-si infrumuseteze sufletul. Pentru aceea nu s-a ascuns, ci s-a vadit ca o sluga adevarata a lui Hristos catre ighemonul care era atunci. Si venind ucigasii, au gazduit la casa celui pe care il cautau. Primindu-i si odihnindu-i i-a intrebat cine sunt si cu ce trebuinta au venit in cetatea lui?

Citeste si articolul :   Calendar ortodox 27 iulie 2020. Este praznuit Tamaduitorul bolnavilor.

Aceia ii spusera taina, ca ei cautau pe Foca, pentru a-l chinui. Si daca a auzit sluga Domnului acestea, facandu-si gatirea mormantului, s-a vadit pe sine la cei ce-l cautau; iar lor li s-a facut mila; dar el ii ruga sa indrazneasca a infaptui porunca pe care o aveau, si taindu-i capul, s-a adus curata jertfa inaintea lui Dumnezeu.

Publicitate

Tropar inchinat Sfantului Foca

De prunc te-ai aratat vas stralucit al Duhului, cel ce te-ai imbogatit de la El cu darul minunilor, Foca intru tot sfintite, de cand ai inceput a-I sluji Mantuitorului intru cuviosie, si ai baut intru nevointa paharul Lui. O, pe tine te rugam, mijloceste pentru sufletele noastre. Amin!

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.