Acoperamantul Maicii Domnului. Sarbatoare mare pentru crestinii ortodocsi, la inceput de Octombrie

Sarbatoare mare la romani. Crestinii ortodocsi sarbatoresc pe data de 1 octombrie, „Acoperamantul Maicii Domnului”. Aceasta zi sfanta este marcata cu cruce rosie in calendar.

Sarbatoarea aduce aminte de aratarea Maicii Domnului in biserica din Vlaherne: pe 1 octombrie al anului 911, cand se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata.

La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in maini deasupra capetelor credinciosilor. In jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii.

Acoperamantul Maicii Domnului, traditii si obiceiuri

Ce nu se face pe 1 octombrie

Publicitate

Publicitate

Sarbatoarea Acoperamantului Maicii Domnului mai este cunoscuta, potrivit traditiilor,  sub denumirea de Pocroave, un cuvant slavon care inseamna acoperirea pamantului cu bruma sau cu zapada. In aceasta zi, credinciosii tin post, pentru a fi feriti de boli, de inec sau de necazuri. In unele zone se tine post doar pana la pranz si se mananca doar covrigi framantati fara lapte sau se bea doar apa sau ceai.

Citeste si articolul :   5 alimente care reduc cearcanele

Din batrani se spune ca fetele care nu aveau par bogat, in ziua de Acoperamantul Maicii Domnului se rugau sa le fie acoperit capul cu par si dorinta lor era indeplinita. Batranele satului mai spun ca daca iti tai parul astazi, el ramane in legatura cu corpul. Astfel, parul nu trebuie aruncat si nici ars la 1 octombrie, fiindca poate fi luat de vrajitoare sau de oamenii rai, care sa-l foloseasca pentru farmece.

Acoperamantul Maicii Domnului, traditii si obiceiuri

Femeile pregatesc in aceasta zi placinte de post cu mere sau cu dovleac si le impart rudelor sau oaspetilor care le trec pragul.

Tot astazi, se stropesc cu apa sfintita vitele, pentru a fi protejate de rele in sezonul rece si tot azi se zice ca fetele care sunt impodobite pentru nunta, au parte de o casnicie lunga si fericita.

Pe 1 octombrie se pomenesc cei trecuti sub nefiinta si aflati sub protectia Maicii Domnului.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.