Cum sa pastrezi verdeturile proaspete pentru iarna

Din pacate, verdeturile proaspete sunt disponibile numai vara. Daca  pastrezi sau folosesti tehnica corecta de a conserva verdeturile, mancarea ta va avea cu siguranta un gust aproape la fel de bun si savuros ca si vara.

Pentru a avea adevarata savoare a verdeturilor pastrata si pentru iarna este foarte important cand vei recolta aceste verdeturi. De exemplu, cimbru sau salvia au o aroma mai pronuntata inainte ca acestea sa infloreasca.  Astfel, momentul ideal pentru cimbru si salvie, pentru recoltare este exact inainte ca acestea sa infloreasca.

Uscarea verdeturilor este cel mai comun mod de conservare al acestora. Plantele pentru condimente si ceai, cum ar fi salvia, cimbru sau menta, sunt deosebit de potrivite pentru uscare.  Se poate usca  foarte bine  si rozmarinul.  Se aleg frunzele plantelor si se usuca deasupra unui cuptor pe un gratar de lemn, peste care se pune tifon si apoi frunzele si se acopera din nou cu tifon. Pentru plantele cu frunze mici se pot utiliza saculeti din tifon in care se pun aceste frunze si apoi se aseaza intr-un loc aerisit, in care sa circule cat mai mult aer.

Citeste si articolul :   13 greseli de ingrijire corporala pe care le poti evita

Saculeti ar trebui sa fie cat mai inchisi, pentru ca frunzele sa isi pastreze culoarea verde si aromele naturale sa nu fie distruse de factorul UV.  Frunzele uscate se depoziteaza fie in borcane inchise la culoare fie in cutii de table. Este important de stiut faptul ca niciodata verdeturile nu se usuca la soare sau intr-un cuptor fierbinte,  deoarece prin aceste metode verdeturile isi vor pierde din ingredientele aromate si culoare.

Publicitate

Sfaturi pentru conservarea verdeturilor

Arpagicul, mararul, busuiocul, patrunjelul si alte tipuri de verdeturi cu frunzele moi sunt mai potrivite pentru a fi congelate. Se spala verdeturile proaspete, se usuca si se toaca marunt . Foloseste tavile pentru cuburile de gheata, umplandu-le cu verdeturle taiate marunt, peste care pune caeva picaturi de apa in fiecare cub si apoi introdu tava in congelator. La momentul utilizarii cuburilor de verdeturi, nu dezgheta aceste cuburi ci doar le adaugi direct inghetate la feluri de mancare preparate. Cuburile de verdeata pot fi depozitate luni intregi.

Citeste si articolul :   Sfantul Dumitru 2020. Sarbatoare mare pentru romani

Unele  plante cum ar fi busuiocul, mararul, frunzele de coriandru nu tolereaza deloc  procesul de uscare. Aceste tipuri de verdeturi pot fi conservate in otet sau ulei de masline. Se ia o sticla de ulei de masline se adauga cateva frunze din tipul de planta si se lasa sa stea timp de 2-3 saptamani pana sa fie utilizate. In tot acest timp se amesteca in sticla zilnic. Dupa aceasta perioada, se strecoara uleiul si poti sa il utilizeza ca si ulei de masline aromat.

Prepararea pesto este, de asemenea, o metoda dovedita de conservare a anumitor verdeturi.

O alta metoda foarte buna este aceea de a pastra verdeturile in borcane cu sare. Sarea pastreaza foarte bine verdeturile proaspete si inhiba dezvoltarea microorganismelor de deteriorare a alimentelor.  Se procedeaza astfel: intr-un borcan se pune sare si apoi verdeata dorita, intr-un raport de 1:1, sau se poate amesteca mai intai intr-un mojar sarea cu verdeturile, dupa care se depoziteaza in borcane. In momentul in care veti deschide borcanul, mirosul de verdeata proaspata o sa surprinda in mod placut.

Citeste si articolul :   Vin ninsorile! Vremea se schimba radical. Anuntul meteorologilor

Pastreaza radacinile din plante pentru ca acestea pot fi utilizate. Dupa ce ai dezgropat planta, spala bine radacina si apoi usuc-o prin tamponare. Indeparteaza partile  inestetice si taie radacina cat mai gros. Cu ajutorul unui cui strapunge radacina, apoi pune-o pe o sfoara intr-un loc umbros, ferit de razele soarelui. Atunci cand radacinile pot fi usor sparte sau strapunse, inseamna ca acestea sunt uscate si pot fi utilizate.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.