Tot ce trebuie sa stiti despre mutatul unei orhidee, de la drenajul apei in ghivechi, pana la taiatul radacinilor

Cum cresc orhideele in natura

Luati exemplu de la cum cresc orhideele in salbaticie atunci cand selectati un vas pentru floarea voastra. Majoritatea orhideelor ​​sunt epifite in mediile lor in natura ca in jungla. Aceste flori se agata de trunchiul sau membrul unui copac si aduna umezeala si nutrientii din aer, ploaie si resturile care se acumuleaza in jurul zonelor de la radacina.

In jungla, veti gasi o orhidee Phalaenopsis care creste pe o ramura de copac, cu radacinile expuse miscarii aerului, ploii si umiditatii. Cele mai bune vase de orhidee imita aceste conditii, trebuie sa fie bine drenate, incurajand in acelasi timp oxigenul sa curga usor.

Drenajul in ghivecele orhideelor

Publicitate

Ghivecele de orhidee sunt concepute in principal pentru un drenaj mare . Atunci cand plantele sunt udate, excesul de umiditate ar trebui sa poata curge liber prin amestecul din ghiveciul orhideei. Poate parea ca apa curge prea repede din recipient, mai repede decat radacinile o pot absorbi. Aceasta este o activitate normala pentru un recipient perfect pentru orhidee. Orhideele si plantele de casa sunt cel mai adesea ucise prin supraalimentare .

Citeste si articolul :   Cum sa faci o prima impresie buna

Cautati un recipient pentru orhidee care are multe gauri de scurgere in partea de jos. Un vas mare de orhidee poate avea chiar gauri pe partile laterale ale recipientului. Aceste gauri laterale promoveaza scurgerea apei si incurajeaza circulatia aerului in jurul sistemului radicular al plantei. Miscarea aerului in jurul sistemului de radacina al unei plante in ghiveci imita vantul si briza care ar curge constant in jurul radacinilor.

Materiale pentru ghiveci
De la plastic la plasa la ceramica si teracota, vasele de orhidee sunt confectionate din tot felul de materiale. Nu va lasati coplesit de selectie. Atata timp cat vasul are multe gauri de scurgere, este un vas bun pentru cresterea orhideelor. Exista cateva avantaje pentru diferite tipuri de materiale.

Dimensiune perfecta

Orhideele cresc cel mai bine in spatiile stranse. Cand alegeti un ghiveci nou pentru o orhidee, cautati un recipient care este doar putin mai mare decat vasul anterior. In cele din urma, ghiveciul trebuie sa aiba aproximativ aceeasi dimensiune cu masa incarcata a radacinilor. Ghivecele care sunt prea mari vor fi umplute cu medii de plantare in exces, care au tendinta de a tine apa si de a mentine zona de radacina a orhideei prea umeda.

Citeste si articolul :   Cea mai frecventa boala a trandafirilor si modalitati de combatere a acesteia

Taierea unei orhidee

Orhideele trebuie separate la fiecare 1 – 3 ani. Radaciniloe se vor descompune in timp, impiedicand-o sa sprijine fizic planta, precum si sa ofere nutrienti. De asemenea, orhideele sanatoase, in crestere activa, vor produce radacini noi carnoase si isi vor depasi potul in timp.

Reproducerea unei orhidee este simpla si dureaza doar cateva minute. Ganditi-va la ea mai mult ca la dezasamblarea plantei si la reasamblarea ei intr-un ghiveci nou. Iata pasii repezi.

Scoateti planta din ghiveci, tragand radacinile in afara usor pentru a elibera planta din ghiveci.
Daca radacinile sunt bine impachetate, desfaceti-le usor si intindeti-le.
Indepartati radacinile moarte sau deteriorate. Acestea au o culoare maronie. Radacinile sanatoase au culoarea verde.

Umple noua oala cu un amestec de pamant conceput pentru orhidee.
Puneti orhideea in oala si ambalati usor amestecul de ghiveci in jurul radacinilor. Udati bine planta.

 

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.