Scandal de proportii in Germania, unde se afla muncitori romani. A intervenit armata. Prima declaratie MAE

Scandal de proportii in Germania.Unul dintre cele mai mare focare de coronavirus din Germania, a fost descoperit in abatorul concernului Tonnies din localitatea Gutersloh, unde lucreaza multi muncitori romani.

Angajatorul a refuzat sa spuna cati muncitori are si unde sunt cazati. Dupa refuzul acestuia a intervenit armata. Scandalul  a explodat dupa ce premierul landului in care isi are sediul abatorul, a acuzat romanii ca sunt responsabili pentru valul de infectari cu noul virus.

Premierul landului si-a retras declaratia, dar nu a prezentat scuze, asa cum i-a cerut ministrul federal de Interne. Ministerul Afacerilor Externe a transmis ca reprezentantii Consulatului General al Romaniei la Bonn au intervenit, de urgenta si au facut demersuri pe langa autoritatile locale pentru solutionarea problemei.

”Cu privire la cazurile de infectare cu COVID-19 inregistrate in randul lucratorilor din cadrul unei companii de prelucrare a carnii din localitatea Rheda-Wiedenbruck, Republica Federala Germania, Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca reprezentantii Consulatului General al Romaniei la Bonn au intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile locale si compania angajatoare pentru a solicita luarea de masuri pentru gestionarea situatiei create si a obtine informatii suplimentare privind cetatenia, identitatea si starea de sanatate a persoanelor infectate.

Pana la acest moment, la nivelul Consulatului General al Romaniei la Bonn nu au fost primite solicitari de asistenta consulara din partea cetatenilor romani care isi desfasoara activitatea in cadrul companiei respective.

Citeste si articolul :   Gica Popescu, prima declaratie dupa ce a fost infectat cu noul virus

Potrivit informatiilor preliminare obtinute de catre oficiul consular, pana la acest moment, conform testelor efectuate, 1.300 de lucratori au fost depistati pozitiv pentru infectia cu COVID-19, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate in carantina. Tuturor lucratorilor care se afla in carantina le sunt asigurate hrana si alte bunuri de stricta necesitate”, scrie intr-un comunicat MAE.

Consulul general al Romaniei la Bonn s-a deplasat, la data de 18 iunie, la sediul companiei respective.

”Reprezentantii companiei au precizat ca aproximativ 50% din persoanele depistate ca fiind infectate sunt cetateni romani (datele urmand sa fie confirmate de catre Departamentul de Sanatate Publica, dupa finalizarea analizarii tuturor testelor efectuate) iar conducerea companiei, impreuna cu autoritatile locale, au decis suspendarea temporara a activitatii.

De asemenea, autoritatile districtului Gutersloch au luat masuri pentru izolarea zonei afectate, iar daca situatia rezultata in urma testarilor o va impune, se vor lua masuri de instituire a carantinei pentru intregul teritoriu al districtului. MAE mentioneaza ca, pe fondul evolutiei situatiei, in cursul zilei de astazi va avea loc o reuniune la nivelul autoritatilor de land la care vor participa si reprezentanti ai Consulatului General al Romaniei la Bonn.

Citeste si articolul :   Elena Merisoreanu, in lacrimi dupa ce Cornelia Catanga a decedat: "I-am spus: ‘chemati, mai, salvarea, nu mai luati prostii!’."

Totodata, in cursul zilei de ieri, oficiul consular a fost notificat ca 17 cetateni romani au parasit locatia de carantina, autoritatile locale facand demersuri pentru identificarea acestora.

Suplimentar, MAE precizeaza ca la data de 11 mai a.c., consulul general al Romaniei la Bonn a mai efectuat o deplasare la aceeasi companie pentru a verifica situatia unor lucratori romani, ca urmare a unor articole aparute in mass-media, referitoare la cazul unor cetateni romani ale caror documente de identitate ar fi fost retinute de catre angajator. La acea data, angajatorul a comunicat ca la compania in cauza isi desfasoara activitatea 6.000 de cetateni romani, iar la acel moment nu existau suspiciuni privind existenta unor cazuri de infectare cu virusul COVID-19 printre lucratorii companiei in cauza.

Consulatul General al Romaniei la Bonn mentine legatura cu reprezentantii companiei si autoritatile locale si este pregatit sa acorde asistenta consulara, conform competentelor legale si cu stricta respectare a masurilor adoptate de autoritatile germane in contextul pandemiei de COVID-19”, au mai spus oficialii MAE.

Autor