Presedintele SUA, Donald Trump, confruntat cu scaderea popularitatii inaintea scrutinului prezidential din noiembrie, a pregatit trei teme principale de campanie, axate pe relansarea economica, restabilirea ordinii si contracararea Chinei, comenteaza publicatia The Wall Street Journal.
“Este destul de usor sa sintetizam pozitia politica a presedintelui Donald Trump: efortul sau de obtinere a unui nou mandat este marcat de probleme grave. Este cu 8,1% in urma politicianului democrat Joe Biden in media sondajelor de opinie, potrivit Institutului RealClearPolitics. Este pe locul doi in aproape toate sondajele din cele sase state cele mai importante in modificarea directiei votului. Somajul, cel mai sensibil dintre indicatorii economici importanti politic, a crescut rapid din cauza coronavirusului si va fi in mod sigur la cote istorice in ziua alegerilor.
In ultimele 15 cazuri in care un presedinte american a candidat pentru un nou mandat, doar trei s-au confruntat cu cresterea ratei somajului in ulimul an inaintea scrutinului, conform unui studiu realizat de firma de lobby Mehlman Castagnetti Rosen & Thomas. Si toti trei – Herbert Hoover, Jimmy Carter si George H.W. Bush – au pierdut scrutinul”, explica editorialistul Gerald F. Seib intr-un articol publicat in cotidianul The Wall Street Journal sub titlul “Trump scrie trei teme in planul de campanie electorala” / “Presedintele spera sa intoarca situatia electorala problematica prin prezentarea unei economii in relansare, contracararea Chinei si pozitionandu-se drept candidatul legii si ordinii”.
Cel mai recent sondaj comandat de Wall Street Journal / NBC News releva ca 80% dintre cetatenii americani cred ca tara este scapata de sub control. Nu exista niciun al treilea candidat important care sa apara pentru a lua voturile anti-Trump de la democrati asa cum au facut candidatii libertarian si ecologist in 2016. “Donald Trump are o baza solida, dar este o personalitate controversata si nu a reusit extinderea bazei electorale. In mod normal, aceste cifre ar genera perspectiva esecului.
Publicitate
Dar… aceasta nu este o perioada obisnuita, Trump nu este un politician obisnuit, iar datele obisnuite s-ar putea sa nu se mai aplice in cele patru luni si jumatate pana la alegeri. Presedintele are avantaje in materie de fonduri si medii de socializare fata de Joseph Biden si un avantaj in Colegiul Electoral care i-ar putea permite din nou sa piarda votul popular si chiar cateva din statele decisive, dar sa castige totusi scrutinul”, subliniaza editorialistul.
“Si, poate, un lucru mai important, un plan clar de campanie se contureaza pentru Donald Trump. Are trei parti: celebrarea unei relansari economice, contracararea Chinei si autoproclamarea drept candidatul legii si ordinii. In fiecare caz, Donald Trump incearca sa transforme o problema intr-un avantaj”, noteaza editorialistul.
In privinta economiei, calculul lui Donald Trump este ca in contextul pandemiei va conta mai mult directia economiei, nu situatia obiectiva, in ziua alegerilor.
In cazul Chinei, Donald Trump nu a reusit revizuirea totala a relatiei comerciale pe care o promisese. Dar a obtinut faza preliminara a unui acord comercial prin care China va achizitiona mai multe produse americane. Va pretinde ca in lipsa pozitiei sale dure, China ar fi continuat tendinta care pe termen lung i-ar fi permis sa obtina un avantaj comercial. Abordarea dura a lui Donald Trump intervine in contextul in care americanii acuza din ce in ce mai mult China ca nu a depus suficiente eforturi pentru a opri raspandirea epidemiei de coronavirus.
In privinta preocuparilor fata de starea de nedreptate rasiala, accentuate in SUA dupa moartea afro-americanului George Floyd in timp ce era imobilizat de politisti in Minneapolis si in contextul amplificarii protestelor, nu exista nimic subtil in stilul lui Donald Trump. Presedintele SUA a transmis luni prin Twitter: “Lege si ordine!” Este a saptea oara in doua saptamani cand posteaza acest mesaj.
“Aceasta constituie o incercare specifica lui Donald Trump de a transforma o culpabilizare intr-un avantaj. Multi il vor acuza ca a scapat tara de sub control, dar el mizeaza pe voturile alegatorilor care cred ca un lider dur este persoana care poate restabili controlul”, noteaza editorialistul WSJ.
Consilierii presedintelui mizeaza pe ideea ca actualele probleme evidentiaza ca vechile institutii au esuat si ca Donald Trump ramane agentul schimbarii, ceea ce Joseph Biden nu poate fi, deoarece a avut relatii cu aceste institutii. “Sa fie clar, este imposibil ca Joe Biden sa se prezinte ca fiind candidatul schimbarii”, a declarat un consilier de campanie al lui Donald Trump.
“Dealul pe care trebuie sa il urce Donald Trump este abrupt. Dar daca politicienii democrati au prea multa incredere in ei si presupun ca actualele dificultati ale lui Donald Trump sunt capitolul final al cartii lui, fac acest lucru cu propriul risc”, concluzioneaza editorialistul Gerald F. Seib.
Publicitate