Principalele boli care apar la castravetii din sera si metode de combatere a lor

In primul rand, planta este slabita din cauza incalcarii regulilor tehnologiei agricole:

-udare necorespunzatoare: excesiva, ceea ce duce la dezvoltarea proceselor putrefactive sau insuficienta, care slabeste planta;
-fluctuatii puternice ale temperaturii;
-infectia plantelor cu daunatori de diverse specii;
-lipsa substantelor minerale si organice din sol, epuizarea acestora.

Frunzele castravetilor se usuca

Bolile de castraveti din sera, care se manifesta prin ingalbenirea si uscarea frunzelor. Deci, adesea, cauza principala a procesului de uscare a nivelului inferior al frunzelor este o udare insuficienta.

Publicitate

Sfat: turnati apa calda de cel putin trei ori pe saptamana, din belsug sub fiecare tufis. In conditii de canicula, castravetii ar trebui udati zilnic.

De asemenea, frunzele  castravetilor se pot usca din cauza lipsei de substante organice necesare, oligoelemente si minerale din sol.

Atentie! Trebuie amintit ca solul din sera trebuie schimbat la fiecare doi-trei ani, actualizand stratul superior (aproximativ 25 cm) cu un amestec de pamant si balegar.

De obicei, castravetii se ingalbenesc din cauza lipsei de azot din sol cauzata de o suprasaturare a ingrasamintelor cu fosfat de potasiu.

Afide pe castraveti

Ai udat si fertilizat corect castravetii, dar frunzele tot s-au ofilit?  Poate ca planta este infectata cu daunatori. Adesea castravetii din sera sunt atacati de afide, acarieni.

Citeste si articolul :   5 moduri de a scapa de mancarime dupa arsuri solare

Verificarea acestui lucru este destul de simpla – trebuie sa intoarceti frunza si sa-i examinati cu atentie spatele. Larvele si adultii de afide (nuante de galben, verde deschis si inchis, aproape negru) iti vor atrage imediat atentia.

Dupa ce au ocupat planta, afidele incep sa se inmulteasca activ si sa se hraneasca cu mineralele sale. Lipsa de nutrienti duce la o schimbare a momentului infloririi si maturarii fructelor, acestea nu au timp sa castige masa necesara inainte de sfarsitul perioadei de crestere. Cu o lipsa de hrana la o planta, afidele se pot muta in alta, infectand astfel plantele vecine. Prin urmare, este important sa observati infectia la timp si sa o eliminati.

Pentru uciderea afidelor, se folosesc metode alternative sau se folosesc produse de protectie a plantelor chimice. Cel mai simplu mod de a trata este sa spalati frunzele de afida infectate cu o solutie de sapun. De asemenea, se recomanda sa pregatiti o infuzie de coji de ceapa, usturoi (500 g cuisoare macinate fin in 5 l de apa), frunze si tulpini de rostopasca, apoi presarati castravetii infectati.

Articolul continuă după reclame

Daca trebuie sa obtineti un rezultat rapid sau plantatiile de castraveti sunt suficient de mari, este recomandat sa folositi insecticide industriale.

Citeste si articolul :   Cum sa refolosesti cojile de mere?

Acarianul de paianjen pe castraveti

Infectia de castraveti in sera cu un acarian paianjen duce la boli ale plantelor, ingalbenirea si uscarea masei verzi, si apoi ofilirea. Un acarian de paianjen poate fi recunoscut de un mic arbust care inconjoara planta, creand o bariera impotriva luminii solare si a oxigenului, perturband procesul de fotosinteza. Acest daunator este un purtator al mai multor boli. Mancand suc din lastari si frunze, acarianul paianjen impiedica dezvoltarea in continuare a culturii si duce la ofilirea si moartea plantei.

Este necesar sa scapati de acarianul paianjen imediat dupa detectarea primelor semne de infectie a plantei, in caz contrar, toate plantarile pot fi distruse. Gradinarii cu experienta recomanda sa se abtina de la utilizarea substantelor chimice, deoarece acestea sunt destul de toxice si, in orice caz, pot avea un efect negativ asupra organismului uman. Este mai bine sa folositi metode populare.

Pentru tratamentul castravetilor impotriva acarienilor trebuie:

-rupte si aruncate frunzele infectate;
-sa spalati tufisul cu apa si sapun.

Frunze pale de castraveti

Bolile de castraveti in sera pot fi cauzate de diversi factori, unul dintre ei fiind lipsa mineralelor din sol. Cu lipsa de azot, frunzele de castraveti devin palide, mici, ondulate.

Fainarea

Mucegaiul praf – o boala fungica a castravetilor intr-o sera, se manifesta sub forma de pulverizare cenusie albicioasa pe frunze, a carei zona creste treptat. Infectia cu mucegaiul praf duce la uscarea si moartea plantei. Umiditatea ridicata contribuie, de asemenea, la boala castravetilor din sera.

Citeste si articolul :   10 plante care iti imbunatatesc starea de spirit

Mucegai
Cu umiditate ridicata in interiorul serii, schimbari bruste de temperatura, udare necorespunzatoare cu apa rece, frunzele incep sa se ofileasca si sa cada – planta este afectata de mucegai. In acelasi timp, frunzele se ingalbenesc deasupra, iar sub ele apare un invelis cenusiu-violet.

Pentru tratament, se recomanda organizarea unei udari corecte, aerisirea regulata a serei, introducereaa ingrasamintelor cu fosfat-potasiu in sol (stropiti pamantul cu cenusa de lemn). Gradinarii cu experienta trateaza plantele cu lichid Bordeaux: intr-o galeata de apa, diluati aproximativ 100 g de sulfat de cupru si var proaspat. Procesati castravetii cu aceasta solutie. Fructele pot fi consumate intr-o saptamana.

 

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Comentariile sunt închise.