Cum afecteaza afidele trandafirii si metode de combatere a lor

Acesti daunatori sunt un adevarat pericol pentru plante, in special pentru trandafiri. Plantele acoperite cu acetse insecte au frunzele ondulate sau lucioase. Acestea trebuie stropide imediat, pentru a nu se inmulti si mai mult. Afidele afecteaza foarte mult pomii, deci luati masuri din timp.

Afidele transporta tot felul de boli si de microorganisme parazite de la o planta la alta. Cu astfel de infectii, planta se ofileste si, in final, nu mai poate fi salvata.

Semne ca trandafirul gazduieste afidele:

-frunzele au o solutie lucioasa pe partea suferioara;

-apar o multime de furnici (acestea mananca afidele, dar se hranesc si cu solutia pe care acestea o lasa pe planta);

-mugurii nu mai  pot creste;

-frunzele se ingalbenesc si se onduleaza.

Metode de combatere a acestora:

-colectarea manuana. Daca inca nu s-au inmultit, puneti-va manusi si puneti afidele intr-un borban, fiti atenti la partea inferioara a frunzei, nu trebuie sa mai ramana nimic. Acestea se inmultesc foarte repede prin larve. Distrugeti frunzele care gazduiesc atat larve cat si afide mature.

Citeste si articolul   10 simptome ale nivelului crescut de colesterol

-clatiti cu apa. Clatiti cu un furtun care are presiune mare (atat cat sa nu deterioreze planta). Repetati procedeul ori de cate ori apar.

-ademenirea cu amoniac. Se dizolva o lingura de amoniac in 5 l de apa, se amesteca cu o lingura de sapun lichid si se pulverizeaza plantele.

-pulverizare cu Coca Cola sau alte bauturi foarte acidulate.

-infize de usturoi. Se macina un usturoi intreg,se pune intr-un l de apa si se lasa 24 de ore la macerat. Inainte de utilizare se amesteca cu 1 lingura de sapun lichid sau detergent de vase. Se trateaza plantele o data la 2 zile.