Cum afecteaza afidele trandafirii si metode de combatere a lor

Acesti daunatori sunt un adevarat pericol pentru plante, in special pentru trandafiri. Plantele acoperite cu acetse insecte au frunzele ondulate sau lucioase. Acestea trebuie stropide imediat, pentru a nu se inmulti si mai mult. Afidele afecteaza foarte mult pomii, deci luati masuri din timp.

Afidele transporta tot felul de boli si de microorganisme parazite de la o planta la alta. Cu astfel de infectii, planta se ofileste si, in final, nu mai poate fi salvata.

Semne ca trandafirul gazduieste afidele:

-frunzele au o solutie lucioasa pe partea suferioara;

Publicitate

-apar o multime de furnici (acestea mananca afidele, dar se hranesc si cu solutia pe care acestea o lasa pe planta);

-mugurii nu mai  pot creste;

-frunzele se ingalbenesc si se onduleaza.

Metode de combatere a acestora:

Publicitate

-colectarea manuana. Daca inca nu s-au inmultit, puneti-va manusi si puneti afidele intr-un borban, fiti atenti la partea inferioara a frunzei, nu trebuie sa mai ramana nimic. Acestea se inmultesc foarte repede prin larve. Distrugeti frunzele care gazduiesc atat larve cat si afide mature.

Citeste si articolul :   Cum sa ai grija de noul pisoi

-clatiti cu apa. Clatiti cu un furtun care are presiune mare (atat cat sa nu deterioreze planta). Repetati procedeul ori de cate ori apar.

-ademenirea cu amoniac. Se dizolva o lingura de amoniac in 5 l de apa, se amesteca cu o lingura de sapun lichid si se pulverizeaza plantele.

-pulverizare cu Coca Cola sau alte bauturi foarte acidulate.

-infize de usturoi. Se macina un usturoi intreg,se pune intr-un l de apa si se lasa 24 de ore la macerat. Inainte de utilizare se amesteca cu 1 lingura de sapun lichid sau detergent de vase. Se trateaza plantele o data la 2 zile.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.