Romania, repetenta la educatia sexuala. Situatia mamelor minore este destul de grava

Presedintele Consiliului National pentru Combarea Discriminarii (CNCD), Asztalos Csaba, sustine ca situatia mamelor minore din Romania este destul de grava. „Ceea ce am avut pana acum in scoala si in societate s-a dovedit a fi un faliment in a preveni nasteri in randul minorilor”, a spus el.

Presedintele Consiliului National pentru Combarea Discriminarii (CNCD), Asztalos Csaba, crede ca este necesar ca educatia sexuala sa fie introdusa ca materie in scoli.

„Ceea ce am avut pana acum in scoala si in societate s-a dovedit a fi un faliment in a preveni nasteri in randul minorilor. Mame minore, nu neaparat la varsta de sub 18 ani, ci pana in varsta de 15 ani. Pana in 18 ani avem mame minore care au multiple nasteri. Deci, situatia este destul de grava pentru ca acest lucru afecteaza si dreptul la educatie, la munca a acestor copile. (…) Numarul ridicat de avorturi, din nou, este un indicator, nu doar nasterile”, a spus Asztalos Csaba.

Citeste si articolul :   BAC 2020. Ce subiecte au primit elevii la limba romana

Seful CNCD nu crede ca participarea la aceste ore trebuie conditionata de un acord la parintilor.

„Eu ce am vazut in dezbaterile publice, foarte multi vorbesc dupa ureche, nu pe studii sociologice sau statistici sau studii realizate de experti. Nu doar la sate suntem pudici, si nu vorbim de viata sexuala. Nu este o problema doar a unui segment. (…) Este justificat ca cultele sa aiba o opinie, sa aiba pareri, dar eu cred ca se pot gasi solutii. Nu stiu daca as lega acest drept de un consimtamant al parintilor. Asa o sa ajungem sa conditionam aproape fiecare materie de acordul parintelui”, a mai spus Asztalos Csaba.

Camera Deputatilor a votat, decizional, proiectul privind educatia sexuala in scoli, cu modificari, materia urmand a se numi „educatie sanitara”, nu sexuala si va fi predata doar cu acordul parintilor. Legea, care a fost aprobata cu 269 devoturi „pentru”, trei „impotriva” si 35 de abtineri, urmeaza sa fie trimisa spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis.

Autor