Cea mai frecventa boala a trandafirilor si modalitati de combatere a acesteia

Cel mai adesea, conditiile adverse de crestere duc la apartia bolilor la trandafiri. Cele mai cunoascute cauze sunt:

-lipsa soarelui;

-umiditate scazuta sau ploi abundente;

-exces de ingrasamant sau lipsa acestuia.

Publicitate

Cand imunitatea trandafirilor slabeste, ii lasa usor de atacat de agenti daunatori. Daca solul sta ud mult timp gazduieste tot felul de infectii si boli. Bolile apar inca din primele zile de viata ala trandafirului, dupa trezirea de primavara, ele apar pe tulpini si pe frunze, mai tarziu si florile putand fi afectate.

Cu cat descoperim mai devreme cauza producerii bolii, cu atat tratamentul este mai rapid si mai eficient.

Printre cele mai frecvente boli ale trandafirului se numara si mucegaiul, acesta se manifesta pe frunze si pe lastarii tineri. Conditiile optime pentru infectia fungica sunt umiditatea ridicata si temperatura de aproximativ 18 grade C. Simptomele sunt vizibile pe frunzele trandafirilor sub forma de pete albicioase sau cenusii. Aceste pete cresc ulterior pana acopera intreaga frunza, aceasta se onduleaza si se usuca.

Ca metoda de prevenire puteti incerca un amestec din 5 g cenusa la 1 l de apa cu care sa pulverizati frunzele. O alta cauza este lipsa aerului, trandafirii trebuie dezgropati bine primavara, impiedicand astfel apartitia bolii. Inainte de inghet sau primavara timpuriu, puteti stopi trandafirii cu o solutie obtinuta din 3% sulfat de cupru sau un amestec de 3% sulfat de fier cu 0.3% sulfat de potasiu.

Citeste si articolul :   Care este cea mai sanatoasa parte a lamaii

Cenusa de lemn este un remediu foarte bun pentru trandafiri. Toamna si primavara, cenusa trebuie imprastiata in jurul fiecarui tufis. 100-120 g de cenusa la 1 m patrat.

Alte remedii pentru boala trandafirului:

-pulverizarea cu un amestec de 20-30 g sulfat de cupru la 1 l de apa.

-se amesteca 200-300 g detergent de vase la 9 l de apa.

-ingrasamnat cu potasiu.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.