Sondaj: 9 din 10 romani au gatit in timpul epidemiei, in timp ce 2 din 10 au comandat mancare

92% dintre participantii la un sondaj realizat de un producator de margarina sustin ca au gatit in timpul epidemiei de coronavirus, in timp ce doar 20% spun ca au comandat mincare.

Potrivit sondajului, peste 40% dintre romani au mancat mai multe fructe si legume in perioada izolarii din cauza epidemiei de COVID-19, 92% spun ca au gatit, iar 20% au ales sa comande mancare.

31% dintre cei chestionati si-au facut paine acasa si tot atatia prajituri si torturi. Potrivit sondajului, oamenii intentioneaza sa-si pastreze obiceiurile alimentare in situatia actuala, mai mult de jumatate dintre respondenti (53%) spunand ca vor continua sa cumpere aceeasi cantitate de produse de la aceleasi marci preferate. Doar un sfert sunt hotarati sa cumpere mai putin, dar raman in continuare la produsele si brandurile in care au incredere.

68% dintre respondenti au spus ca au petrecut o ora sau mai mult in bucatarie pentru a gati si doar 32% sustin ca au pregatit mese in doar 15-30 de minute.

„Pentru perioada studiata, sandvisurile au fost considerate in mare masura un aliment ocazional, deoarece 40% dintre respondenti au pregatit sandvisuri saptamanal. In timpul pandemiei romanii au considerat sandvisurile potrivite mai degraba pentru micul dejun (37%) sau o gustare in timpul zilei (33%). Cu toate acestea, un sfert l-au vazut ca o optiune pentru orice masa a zilei”, se arata intr-un comunicat al Upfield, producatorul brandurilor de margarina Rama si Becel.

In ceea ce priveste continut sandvisurilor, branzeturile conduc detasat in optiunile romanilor (84%), salamul este pe locul doi (67%), iar pentru mai mult de jumatate din respondenti, legumele sunt intotdeauna parte din sandvisuri. Humusul sau salata de vinete sunt mai bine pozitionate in preferinte decat carnea si ouale.

Margarina reprezinta o optiune pentru sandvisuri si sosuri pentru 25% din toti respondentii, in timp ce putin mai multi (42%) o folosesc pentru prepararea prajiturilor si pentru produsele de patiserie. Este apreciata pentru capacitatea sa de a se intinde cu usurinta (24%), pentru gust (18%) si accesibilitate (15%).

Citeste si articolul :   Medic roman, adevarul despre vaccinul anti-COVID, pe intelesul tuturor

„52% dintre persoanele intervievate nu utilizeaza sau nu au incredere in margarina, deoarece se spune ca ar contine grasimi trans nesanatoase (41%). Inainte margarina era realizata prin tratament termic si adaugare de hidrogen, dar datorita inovatiilor nutritionale si tehnologice din anii ’90, uleiurile vegetale hidrogenate au fost eliminate complet din productie in ultimii treizeci de ani. Continutul de acizi grasi trans al tuturor margarinelor comercializate este sub limita prevazuta de Regulamentul EMMI (2g acizi grasi trans / 100 g continut de grasimi)”, se mai arata in comunicat.

„Ingrijorarile referitoare la obezitate si bolile cardiovasculare au crescut interesul public pentru minimizarea consumului de grasimi saturate si trans, iar margarinele de tip nou raspund acestor cerinte, lucru pe care multa lume nu il cunoaste. Mai mult, combinatiile de acizi grasi utilizati in formularea margarinelor pot favoriza proportia dintre acizii grasi omega 3 si omega 6 in favoarea primilor, care sunt adesea deficitari in alimentatie. Proportia sanatoasa este de 1 la 3 sau cel mult 1 la 5, pe cand alimentatia de tip vestic ajunge la un raport de 1:15, dupa cum arata studiile. Studiile demonstreaza ca un aport suplimentar de acizi grasi omega 3 reduce substantial procesele inflamatorii din organism, riscul de boli cardiovasculare, de cancer colorectal si chiar de cancer de san”, a declarat dr. Laura Davidescu, medic specialist in Igiena, master in Nutritie si Siguranta Alimentara.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.