Marirea pensiilor cu 40% poate fi una dintre cheile relansarii noastre

Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi, ca desi orice om politic care sustine marirea pensiilor cu 40%, potrivit legii, este considerat un sinucigas politic, el sustine ca aceasta masura poate fi una dintre cheile relansarii Romaniei.

”Stiu ca orice om politic care, in aceasta clipa, sustine marirea pensiilor cu 40%, conform legii, este considerat un sinucigas politic. Cine sa aiba curajul sa faca o asemenea propunere cand aproape jumatate de milion de concetateni ai nostri si-au pierdut locurile de munca si inca pe atatia s-au intors din strainatate si se uita dupa unul? La asta se adauga propaganda gaunoasa a guvernului care ne spune in fiecare zi cum fiecare banut trebuie bagat in relansarea economica si cum nu mai e loc si pentru pensionari. Doar spune… pentru ca de fapt banii se duc in pusculitele de partid prin contracte oneroase date pe sub mana”, a scris pe Facebook Calin Popescu Tariceanu.

El sustine, insa, ca exista insa si o alta abordare. Una curajoasa, una pro piata, una care sa nu faca din marirea pensiilor cea mai mare catastrofa care ni se poate intampla ci o reala oportunitate.

”Haideti sa vedem ce se intampla daca se maresc pensiile cu 40% de la 1 septembrie, asa cum e legea: 1. Se va face dreptate sociala pentru mai mult de 1 milion de pensionari care traiesc cu mai putin de 800 lei pe luna. Da, sunt oameni care nu au stagii complete de munca sau au lucrat toata viata la cooperativa agricola, dar tot concetateni de-ai nostri sunt. Si toti stim ca nu se poate trai cu 800 lei pe luna. Acesti bani suplimentari pe care ii vor incasa se vor intoarce rapid in economie pentru ca ei isi vor cumpara cele necesare traiului (alimente, medicamente, imbracaminte, sau utilitatile necesare). Banii lor vor intretine focul productiei de bunuri si vor permite zeciilor de mii romani care astazi stau in somaj technic sa se reintoarca la munca. Adica statul nu va mai da ajutoare sociale.

In plus taxele si impozitele pe produse si pe munca vor intoarce in visteria statului aproape jumatate din banii pe care i-au dat la marire. Ca sa fie clar pentru toti: marirea cu 40% a acestor pensii mici este o chestiune de viata sau de moarte! Cine crede ca acesti concetateni ai nostri vor putea trai cu 800 de lei pe luna se minte! 2. Vor mai fi cel putin alte 2,5 milioane de romani care sunt acum cu pensii pana in 1500 lei si care vor primi o suma de bani care le va face viata mai buna. Si ei vor cheltui acesti bani pe bunuri de stricta necesitate si vor intoarce banii in economie. Cu castigurile despre care am vorbit: locuri de munca si venituri la buget”, a exemplificat presedintele ALDE.

Citeste si articolul :   Coronavirus in Romania: 371 de cazuri si trei decese in ultimele 24 de ore

”In aceasta clipa guvernul Orban se mandreste cu principala lui realizare: ajutor de somaj tehnic pentru mai bine de un million de romani. A fost un ajutor social necesar in fata unei crize care a inghetat economiile. Dar acesti oameni nu vor sa stea acasa pe ajutor de somaj. O data pentru ca banii sunt putini, si in al doilea rand pentru ca ei sunt oameni activi care nu vor sa stea cu mana intinsa la guvern. Dar locurile lor de munca depind de consumul marfurilor sau serviciilor pe care ei le produc.

Si in acest ciclu o marire consistenta a veniturilor pentru cat mai multi oameni poate fi cheia succesului. De ce sa dam ajutoare pentru stat acasa cand putem sa incurajam consumul marind pensiile asa cum ne-am angajat? Daca guvernantii nu ar pleca de la premisa gresita ca marirea pensiilor este doar o pomana pe care o fac pensionarilor, le-ar fi mai usor sa ia decizia corecta. Daca s-ar gandi ca pensionarii de azi au sustinut la randul lor alti pensionary, nu li s-ar parea ca marirea pensiilor este un cadou nemeritat”, a adaugat Tariceanu.

Citeste si articolul :   Focar de COVID-19 la UPU a Spitalul de Urgenta „Sf. Spiridon” din Iasi

Totodata, liderul ALDE apreciaza ca marirea cu 10% a pensiilor ar fi un ”cadou otravit”, pentru ca aceasta marire nu acopera nici macar cresterea preturilor din septembrie 2019 in septembrie 2020.

”Stiu, o sa fiu pus la colt de oamenii sistemului, de politrucii guvernului, de analistii care isi iau soldele de la padure, de toti neavenitii care nu au creat un loc de munca si nu au platit o chenzina in viata lor, dar realitatea este cea pe care v-o spun: marirea pensiilor cu 40% poate fi una dintre cheile relansarii noastre”, a conchis Calin Popescu Tariceanu.

Autor