AFIR, prima institutie publica din Romania care a primit certificare anti-mita

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) este prima institutie publica din Romania care a obtinut cerificarea internationala pentru standardul ISO 37001:2016, specific sistemului de management anti-mita.

Potrivit unui comunicat transmis joi de AFIR, certificarea ISO 37001:2016 reprezinta un standard de referinta care asigura un set de bune practici recunoscute la nivel national si international.

„Sistemul de management implementat la nivelul Agentiei a permis obtinerea acestui standard de calitate a actului administrativ, care are ca principal obiectiv scaderea continua a riscurilor privind luarea si darea de mita, atat in cadrul institutiei, cat si in raport cu colaboratorii sai. Acest sistem incurajeaza si promoveaza o cultura institutionala solida si instituie un set de reguli si criterii anti-coruptie clare care sa fie respectate in toate activitatile Agentiei”, se arata in comunicat.

AFIR a implementat politica anti-mita avand in vedere specificul activitatii, respectiv aceea de implementare tehnica si financiara a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

„Prin Politica anti-mita se interzice orice forma de mita si se incurajeaza si sprijina sesizarea responsabila a oricaror aspecte privind posibile fapte de coruptie (active sau pasive), garantand avertizorilor lipsa oricaror consecinte impotriva lor. Totodata, politica prevede sanctiunile si consecintele ce rezulta din nerespectarea sistemului anti-mita implementat la nivelul AFIR. De asemenea, Politica anti-mita realizeaza conformitatea cu prevederile legislative in domeniul anti-coruptiei, furnizeaza un model privind stabilirea, revizuirea si monitorizarea obiectivelor anti-mita”, se mai arata in comunicatul AFIR.

Autor