Parlamentul Chinei a aprobat continuarea procedurii elaborarii controversatei legi privind Hong Kong

Parlamentul Chinei a aprobat, joi, procedura de elaborare a noii legi privind siguranta nationala aplicabila in Hong Kong, pe fondul criticilor privind incercarea Administratiei de la Beijing de consolidare a controlului asupra provinciei autonome.

Plenul Congresului National Popular a aprobat o rezolutie care autorizeaza Comisia parlamentara Permanenta sa elaboreze noua lege privind siguranta nationala. Initiativa, prima etapa a procedurii de adoptare a legii, a fost aprobata cu 2.878 de voturi pentru, un vot impotriva si sase abtineri, conform cotidianului South China Morning Post. Proiectul de lege are rolul “instituirii si imbunatatirii sistemului legal si mecanismelor de implementare in Regiunea administrativa speciala Hong Kong, in scopul garantarii sigurantei nationale”.

Comisia Permanenta a Parlamentului Chinei va initia acum elaborarea detaliata a legii. Guvernul din Kong Kong va avea sarcina de a constitui noi institutii, urmand sa fie stabilit gradul de control al Administratiei de la Beijing.

Provincia Hong Kong nu mai beneficiaza de o prea mare autonomie fata de Administratia Chinei, a transmis, miercuri dupa-amiaza, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, Congresului SUA. “Departamentul de Stat este obligat prin Legea politica privind Hong Kong-ul sa evalueze autonomia teritoriului fata de China. Dupa analizarea atenta a evolutiilor din perioada de raportare, am certificat Congresului astazi ca Hong Kong-ul nu mai continua sa garanteze conditiile prevazute in legislatia SUA in modul in care conditiile SUA se aplicau in Hong Kong inainte de iulie 1997. Nicio persoana rationala nu poate afirma astazi ca Hong Kong-ul mentine un nivel ridicat de autonomie fata de China, data fiind situatia interna”, a declarat Mike Pompeo in Congresul SUA.

“Hong Kong-ul si locuitorii sai dinamici, intreprinzatori si liberi au inflorit decenii intregi ca fiind un bastion al libertatii, iar decizia de acum nu imi face deloc placere. Dar elaborarea unor politici sanatoase necesita recunoasterea realitatii. In timp ce Statele Unite sperau la un moment dat ca un Hong Kong liber si prosper ar oferi un model Chinei autoritariste, acum este clar ca de fapt China modeleaza Hong Kong-ul dupa sine. Statele Unite sunt alaturi de poporul din Hong Kong in lupta cu negarea din ce in ce mai mare de catre Partidul Comunist chinez a autonomiei promise”, a subliniat Mike Pompeo.

Anularea statutului special al Hong Kong-ului ar accelera declinul economic si financiar al provinciei, afectata deja de incercarile Beijingului de consolidare a controlului politic. Hong Kong-ul este un partener comercial important al Statelor Unite prin virtutea statutului special. Schimburile comerciale dintre SUA si Hong Kong sunt la nivelul de 67 de miliarde de dolari anual. Peste 1.300 de companii americane au activitati in Hong Kong si 80.000 de cetateni americani locuiesc in aceasta provincie.

Citeste si articolul :   Grecia, lovita de un cutremur puternic! Seismul a avut zeci de replici

Presedintele SUA, Donald Trump, a amenintat Beijingul cu o reactie “foarte puternica” fata de initiativa de securitate nationala, iar Uniunea Europeana a indemnat Administratia Chinei sa respecte autonomia provinciei Hong Kong.

Premierul din Hong Kong, Carrie Lam, afirma ca noua lege privind siguranta nationala elaborata de Beijing nu va afecta drepturile locuitorilor provinciei autonome chineze.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.