Platformele au eliminat sau blocat milioane de anunturi publicitare sau listari de produse inselatoare, in epidemie. Google a blocat sau a eliminat, la nivel mondial, peste 80 de milioane de anunturi publicitare legate de coronavirus, iar eBay a blocat 17 milioane de listari.
Comisia Europeana a coordonat o actiune de verificare a site-urilor web, pentru a afla care dintre acestea expun consumatorii din UE unor continuturi care promoveaza afirmatii false sau produse contrafacute in contextul pandemiei.
Rezultatele arata ca, in urma apelului lansat de Comisie, platformele au eliminat sau blocat milioane de anunturi publicitare sau listari de produse inselatoare.
Verificare a constat examinarea de inalt nivel a platformelor online si analiza aprofundata a unor anunturi publicitare si site-uri web specifice referitoare la produse foarte solicitate din cauza coronavirusului.
Publicitate
Didier Reynders, comisarul pentru justitie, a declarat: „Principalele platforme online au raspuns pozitiv apelului lansat de Comisia Europeana de a combate escrocheriile si ofertele inselatoare si au demonstrat un angajament clar privind eliminarea continutului daunator.
Cu toate acestea, dupa cum a aratat actiunea de verificare desfasurata recent, comerciantii necinstiti gasesc in continuare noi modalitati de a exploata vulnerabilitatile consumatorilor, de a eluda controalele algoritmice si de a crea noi site-uri web. In contextul unei pandemii mondiale, trebuie sa fim constienti de acest lucru in calitate de consumatori – nu exista remedii miracol disponibile online. Sunt recunoscator autoritatilor nationale pentru protectia consumatorilor care sunt in continuare puternic mobilizate si colaboreaza cu Comisia pentru protejarea consumatorilor online”.
Astfel, autoritatile pentru protectia consumatorilor din 27 de tari au participat la verificare.
In 38 de cazuri, autoritatile au descoperit o serie de oferte sau anunturi publicitare dubioase referitoare la produse promovate in mod inselator in contextul pandemiei, afirmatii generale conform carora un produs era in masura sa previna sau sa vindece infectia, precum si preturi excesive. In plus, vanzatorii necinstiti utilizeaza noi practici agresive care fac mai dificila detectarea lor, cum ar fi afirmatii implicite privind proprietatile de vindecare ale produselor prin intermediul imaginilor sau ilustratiilor grafice sau chiar cuvinte ortografiate gresit in mod intentionat pentru a evita filtrele de text automate.
De exemplu, Google a blocat sau a eliminat peste 80 de milioane de anunturi publicitare legate de coronavirus (la nivel mondial), eBay a blocat sau a eliminat peste 17 milioane de listari de produse de pe piata sa mondiala care incalcau normele UE in materie de protectie a consumatorilor, iar Amazon a observat o scadere cu 77 % in comparatie cu luna martie a numarului saptamanal de noi listari de produse care contin afirmatii legate de coronavirus.
Actiunea de verificare aprofundata a vizat 268 de site-uri web, dintre care 206 au fost marcate pentru investigatii ulterioare in legatura cu posibile incalcari ale legislatiei UE privind protectia consumatorilor.
88 de site-uri web contineau produse insotite de afirmatii privind o presupusa vindecare sau presupuse efecte preventive impotriva coronavirusului;
30 de site-uri web contineau afirmatii inexacte cu privire la penuria de produse;
24 de site-uri web au fost suspectate de practici neloiale pentru a obtine preturi excesive.
De asemenea, actiunea de verificare a indicat ca, in 39 de cazuri, pretul de vanzare si pretul unitar nu erau afisate intr-un mod lipsit de ambiguitati, usor de identificat si clar lizibil. In plus, autoritatile din cadrul Retelei CPC au observat, de asemenea, ca nu li s-au furnizat consumatorilor informatii clare si complete cu privire la toate aspectele relevante, cum ar fi identitatea comerciantului (pe 58 de site-uri web), adresa geografica a sediului comerciantului (pe 62 de site-uri web) sau datele de contact ale comerciantului (pe 58 de site-uri web).
Marti, Comisia si-a actualizat recomandarile adresate consumatorilor si a cerut platformelor sa ramana vigilente si sa isi continue eforturile pentru furnizarea unui feedback periodic Comisiei si autoritatilor pentru protectia consumatorilor.
Publicitate