Noua Strategie Nationala de Aparare a fost dezbatuta in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT)

Sedinta a fost condusa de presedintele Iohannis, care a spus ca strategia a fost elaborata in contextul pandemiei. Masurile anuntate de seful statului vor intra in dezbaterile Parlamentului.

„Relatiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate. Romania trebuie sa faca fata intr-un timp scurt acestei pandemii,” a spus presedintele Klaus Iohannis la finalul sedintei CSAT.

Seful statului a mai adaugat ca pe langa apararea armata, nationala si colectiva, documentul vizeaza si politica externa, ordinea publica, sanatatea, securitatea energetica si cibernetica.

Klaus Iohannis a mai adaugat ca noua Strategie tine cont de deteriorarea relatiilor dintre NATO si Federatia Rusa si s-a acordat un rol central colaborarii cu mediul privat.

Publicitate

Presedintele Romaniei a spus ca Strategia Nationala de Aparare va ajunge la Parlament si spera ca aceasta va fi dezbatuta si aprobata cat mai curand.

Publicitate

Presedintele Romaniei a anuntat si faptul ca a fost aprobat Planul de intrebuintare a Fortelor Armate ale Romaniei care se trimit la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2021.

Citeste si articolul :   Coronavirus Romania. 2.668 de cazuri noi si 68 de decese in ultimele 24 de ore

Astfel, Armata Romaniei va putea participa la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2021, cu 1940 militari si civili, cu 436 mai putini decat anul acesta.

Ministerul Afacerilor Interne va participa la misiuni in 2021 cu 841 militari si agenti, cu 181 mai putini decat in anul 2020.

Tot astazi, Iohannis ne-a spus ca a aprobat Programul privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva.

MApN are pentru anul acesta in plan semnarea contractului de 1,2 miliarde de euro pentru construirea a 4 corvete si modernizarea celor 2 fregate luate de la britanici. O alta piatra de moara referitoare la achizitiile militare o reprezinta si intarzierea cu un an si patru luni a receptionarii primelor 36 de transportoare blindate Piranha 5.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.