Primele zece santiere de constructii de drumuri, exceptand autostrazile, aflate in lucru in acest moment in Romania au o valoare totala a investitiilor de aproximativ 540 de milioane de lei, potrivit datelor centralizate de ZF si colectate de pe platforma e-licitatie.ro.
In analiza au fost incluse proiectele pentru care au fost date anunturi de licitatie publica in perioada 1 ianuarie 2019 – 22 mai 2020.
In total, in Romania, exista aproximativ 70 de santiere mari de infrastructura – excluzand autostrazile – aflate in diferite stadii, la care se adauga alte proiecte derulate prin programe precum POIM (Programul Operational Infrastructura Mare) sau PNDL (Programul National Dezvoltare Locala). Dintre toate cele 70 insa, doar 11 sunt in desfasurare, celelalte fiind in diferite stari, atribuite sau chiar anulate.
De precizat este ca au fost selectate proiectele aferente codului CPV 45233000-9 – Constructii, fundatii si realizare a fundatiilor si drumurilor. Autostrazile sunt aferente altui cod CPV.
Publicitate
Cel mai mare proiect aflat in desfasurare, ca valoare, este unul care presupune dezvoltarea regiunii nord-est prin Axa rutiera strategica Iasi-Suceava. Proiectul include lucrari la Lotul 1 – Modernizarea DJ 282 Iasi-Rediu-Movileni-Gropnita; Lotul 2 – Modernizarea DJ 281D Coarnele Caprei-Focuri-Gropnita si Modernizarea 281B Coarnele Caprei-Belcesti; Lotul 3 – Modernizarea DJ 281 Belcesti-Ceplenita-DN 28B si Modernizarea DJ 281 de la DN28B-Scobinti-Lespezi. Valoarea acestuia este de aproximativ 209 mil. lei.
In topul santierelor active, se mai gasesc proiecte derulate in judetele Neamt, Teleorman, Harghita sau Covasna.
„Lucrarile ar trebui onorate de beneficiari asa cum e prevazut in contract, fara intarziere. Resursele companiilor din constructii dupa ultimii ani nu sunt de natura sa permita o astfel de asumare de riscuri. Un comportament corect al beneficiarilor in ceea ce inseamna decontarile de lucrari este absolut necesar“, spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
Comentariile sunt închise.