Statele Unite anunta retragerea dintr-un important tratat international,semnat inclusiv de Romania

Statele Unite au anuntat, joi, retragerea dintr-un tratat semnat cu alte peste 30 de tari care permite efectuarea curselor aeriene de supraveghere pentru promovarea increderii la nivel international, Administratia Donald Trump motivand decizia prin faptul ca Rusia ar incalca acordul.

Administratia Donald Trump a instiintat partenerii internationali ca intentioneaza retragerea din Tratatul “Ceruri Deschise” (“Open Skies”) deoarece Rusia ar incalca acordul si pentru ca imaginile colectate prin zborurile permise pe baza de reciprocitate pot fi obtinute mai rapid si prin costuri mai mici prin sateliti, relateaza agentia Associated Press.

Retragerea Statelor Unite din acest tratat risca sa amplifice tensiunile cu Rusia si sa provoace nemultumirea aliatilor europeni si a unor membri ai Congresului american.

Publicitate

Fostul presedinte american Dwight Eisenhower a propus in anul 1955 ca Statele Unite si URSS sa efectueze zboruri de recunoastere pe baza de reciprocitate, dar ideea a fost respinsa de Moscova. Fostul presedinte George H.W. Bush a reluat ideea in mai 1989, iar Tratatul a intrat in vigoare in ianuarie 2002. In prezent, 35 de natiuni participa la acest tratat.

In afara de SUA si Rusia, la tratat participa Belarus, Belgia, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Canada, Croatia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina si Ungaria. Kirgizstanul a semnat tratatul, dar nu l-a ratificat.

Pana in prezent, in virtutea tratatului au fost efectuate peste 1.500 de zboruri de recunoastere, in scopul cresterii increderii pe plan international prin intensificarea transparentei asupra activitatilor militare.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.