Ultima ora: Mugur Isarescu face anuntul pe care il asteapta toti romanii. Ce se intampla cu creditele si unde ajunge cursul valutar

Intre 1 aprilie si 15 mai, BNR a cumparat de pe piata secundara titluri de 3,1 mld. lei, “Relaxarea cantitativa” fiind  temperata.

BNR a cum­pa­­rat titluri de stat de pe piata se­cun­dara, a oferit lichiditate ban­­cilor, sporind con­si­de­­rabil volumul opera­tiunilor repo efectuate bilateral, iar cotatiile titlurilor de stat si dobanzile pe piata inter­ban­cara au sca­zut, in timp ce evolutia cursului de schimb al leului a fost stabila, a transmis Mugur Isarescu, gu­ver­natorul BNR, in cea de-a doua iesire publica de la izbuc­nirea crizei noului virus.

Isarescu anunta, la sfarsitul lunii martie, depasirea varfului tensiunilor generate de criza COVID-19 in domeniul monetar, bancar si financiar. In aceasta declaratie a guvernatorului BNR  anunta injectiile de lichiditate ale bancii centrale pentru sustinerea finantarii economiei reale si a statului,

In perioada 1 aprilie – 15 mai, volumul operatiunilor repo efec­tua­te de BNR cu bancile pe baze bilaterale a ajuns la un stoc mediu zilnic de aproximativ 13 mld. lei, iar achizitiile bancii centrale de titluri de stat de pe piata secundara au insumat in 15 mai 3,1 mld. lei.

„Dupa depasirea, la finele lunii mar­tie 2020, a varfului tensiunilor gene­rate de criza COVID-19 pe piata finan­ciara interna, obiectivul imediat al BNR a fost pastrarea stabilitatii recastigate si asigurarea lichiditatii necesare finantarii in bune conditii a sectorului public, firmelor si populatiei“, declara Isarescu.

Unele banci au avut deficit de lichi­di­tate in lunile martie si aprilie, in timp ce al­te banci au avut zile pe care le-au in­che­­iat cu lei in plus.

Bancile care au ramas fara bani in primele luni ale primaverii au apelat la imprumuturi de la banca cen­trala prin operatiuni repo, dar si la credite de urgenta de la BNR pe o zi, prin facilitatea Lombard.

Doar in luna aprilie, BNR le-a dat bancilor prin operatiuni repo bilaterale 13,6 mld. lei, dupa ce in martie soldul sumelor imprumutate bancilor prin repo a fost de 1,17 mld. lei, in timp ce in primele doua luni ale anului nu au existat astfel de tranzactii.

Citeste si articolul :   Un nou Cutremur, astazi, intr-o zona neobisnuita din Romania. Unde a avut loc si ce magnitudine a avut

Dupa ce BNR a injectat lichiditate in pia­ta si a redus dobanda-che­ie la 2% , si dobanzile pe piata interbancara au inceput sa scada, ROBOR la 3 luni a coborat sub 2,5%.

In acelasi timp, cursul de schimb leu/eu­ro si-a atenuat fluctuatiile, osci­land intr-un interval restrans (de 0,4%), „cu implicatii favorabile asupra servi­ciu­lui datoriei in valuta si a costului im­por­turilor, precum si asupra astepta­rilor privind evolutiile macroeco­no­mice“,apune Mugur Isarescu.

Ministerul Finantelor a im­pru­mutat prin titluri de stat 11 mld. lei, in perioada 1 apri­lie – 15 mai, in urma interventiilor BNR prin in­jectii de lichiditate.

Obiectivul imediat al Bancii Nationale a Romaniei, pentru perioada urmatoare, ramane asigurarea lichiditatii necesare finantarii cheltuielilor statului si economiei reale in conditii de stabilitate relativa a cursului de schimb al leului si de reducere graduala si sustenabila a ratelor de dobanda, da asigurari guvernatorul BNR.

„Vom urmari evolutia situatiei sanitare si a masurilor intreprinse de autoritati in scopul adoptarii deciziilor adecvate.“

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.