Spitalul Judetean Sibiu poate trata pacienti cu COVID-19 folosind plasma de la donatori vindecati

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu a primit avizul Ministerului Sanatatii pentru includerea Sectiei Clinice ATI in Programul de tratament monitorizat al pacientilor critici cu COVID -19 cu plasma recoltata de la donatori vindecati, conform unui comunicat transmis marti.

„Ne bucuram ca solicitarea noastra catre Ministerul Sanatatii a fost aprobata rapid si ca putem demara acest tip de tratament, cu atat mai mult cu cat sectia ATI este pregatita atat din punct de vedere tehnic cat si profesional pentru a efectua astfel de proceduri”, declara Conf.univ.dr. Mihai Sava, medic sef al Sectiei Clinice ATI a SCJU Sibiu.

Plasma se va administra doar pacientilor critici infectati confirmati cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu varsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimtamantului informat si care se incadreaza in criteriile stabilite prin ORDINUL nr. 654 din 22 aprilie 2020, emis de Ministerul Sanatatii. Spitalul va anunta in momentul in care va fi efectuat primul astfel de tratament la un pacient internat, arata sursa citata.

Citeste si articolul :   Sase noi decese din cauza coronavirusului inregistrate in Romania

„Faptul ca sectia ATI a spitalului este autorizata pentru a demara tratamentul cu plasma umana hiperimuna este o veste foarte buna in lupta impotriva COVID-19. Deja medicii nostri din toate sectiile implicate in tratarea pacientilor cu coronavirus au avut rezultate excelente, dovada numarul mare de pacienti vindecati, si speram ca acest tratament sa creasca sansele pacientilor in stare grava, aflati in sectia ATI. Facem un apel catre toti pacientii vindecati de COVID-19 sa doneze plasma, existenta acesteia fiind acum elementul decisiv pentru derularea tratamentului”, declara Conf.univ.dr. Liliana Coldea, managerul SCJU Sibiu.

Autor