Probele orale la bacalaureat vor fi echivalate

Probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale care urmau sa fie sustinute se elevi in cadrul Bacalaureatului vor fi echivalate si recunoscute conform metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei, potrivit unei OUG adoptate joi de Guvern.

Astfel, pentru anul scolar 2019-2020, probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale, probele de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal si probele de evaluare a competentelor digitale se echivaleaza/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii.

Potrivit MEC, echivalarea / recunoasterea se vor realiza in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta.

Aceeasi OUG vizeaza si transport gratuite pentru toti elevii, astfel ca operatorii de transport au obligatia de a asigura transportul gratuit al elevilor si al altor categorii de persoane care beneficiaza de facilitati specifice de transport.

De asemenea, statul va asigura sprijin financiar si pentru unitatile de invatamant particular autorizate provizoriu.

„Statul asigura finantarea de baza si pentru prescolarii si elevii din invatamantul de stat, pentru si prescolarii din invatamantul particular si cel confesional, autorizat provizoriu, precum si pentru elevii din invatamantul general obligatoriu particular si cel confesional, care studiaza in unitati de invatamant autorizate provizoriu. De asemenea, statul asigura finantarea de baza pentru invatamantul profesional, liceal particular si cel confesional, autorizat provizoriu, pentru perioada suspendarii cursurilor din anul scolar 2019-2020, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. Finantarea se face in baza si in limitele costului standard per elev, per prescolar, dupa caz, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetarii”, se arata in OUG.

De asemenea, sunt modificari si in privinta organizarii si desfasurarii examenelor pentru definitivare in invatamant si pentru obtinerea gradelor didactice. Astfel, pentru anul scolar 2019-2020, cadrelor didactice care sustin examenul pentru definitivare in invatamant li se recunoaste nota obtinuta la ultima inspectie la clasa, sustinuta in calitate de cadru didactic calificat.

Citeste si articolul :   Atac dur la adresa Dr. Streinu Cercel: ”La Matei Bals, sectia de terapie intensiva, condusa abuziv de un medic fara pregatire”

„Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei Ordonante de urgenta si pana la eliminarea restrictiilor privind adunarile publice de catre autoritatile de resort, gradul didactic II se obtine de catre personalul didactic de predare cu o vechime la catedra de, cel putin, patru ani de la obtinerea definitivarii in invatamant, prin promovarea urmatoarelor probe: cel putin doua inspectii scolare si o proba scrisa care contine elemente de pedagogie si de psihologie, precum si elemente de metodica specialitatii cu abordari interdisciplinare si de creativitate, elaborata pe baza unei programe aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, pentru fiecare specialitate in parte”, se mai arata in OUG.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.