Modificari ale Legii privind starea de alerta, adoptate de Guvern

Guvernul a emis, joi, o ordonanta de urgenta, prin care a modificat mai multe acte normative, astfel incat Legea privind starea de alerta sa se aplice incepand din 15 mai, imediat dupa incheierea starii de urgenta.

In primul rand, prin OUG 68/2020 s-a stabilit infiintarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta, in subordinea Ministerului Apararii. Structura operationala si fara personalitate juridica, va avea urmatoarele atributii:

„a) coordonare integrata, cu caracter permanent, la nivel national, a activitatilor de protectie civila, de prevenire si gestionare a situatiilor de urgenta, de asigurare a resurselor umane, materiale, financiare si de alta natura necesare restabilirii starii provizorii de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat si asistenta medicala de urgenta, in cadrul unitatilor si compartimentelor de primire a urgentelor, denumite in continuare UPU/CPU, precum si in cadrul structurilor SMURD si serviciilor publice de ambulanta, pana la internarea in spital sau externarea din UPU/CPU;

b) elaborare, coordonare si evaluare metodologica a activitatii de formare profesionala si de educatie continua in domeniul asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat, in colaborare cu structurile specializate ale Ministerului Sanatatii si ale celorlalte institutii sau structuri cu atributii in domeniu;

Articolul continuă după reclame

c) coordonare si evaluare metodologica a activitatii de formare profesionala si de educatie continua in domeniul interventiilor de salvare montana si in mediul subteran speologic, precum si a activitatilor de cautare-salvare canina in domeniul situatiilor de urgenta, in colaborare cu structurile specializate cu atributii in domeniu.”

De asemenea, se stabilieste si perioada pentru care poate fi instituita starea de alerta.

„Starea de alerta se declara la nivel local, al municipiului Bucuresti, judetean sau national, atunci cand analiza factorilor de risc indica necesitatea amplificarii raspunsului la o situatie de urgenta, pentru o perioada limitata de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.
(2) Stare de alerta poate fi prelungita ori de cate ori analiza factorilor de risc indica necesitatea mentinerii raspunsului amplificat pentru o perioada de timp suplimentara, care nu poate fi mai mare de 30 de zile”, potrivit OUG de joi.

Romania iese, din 15 mai, din starea de urgenta. Legea privind starea de alerta intra in vigoare din 18 mai, motiv pentru care a fost necesara acoperirea normelor legislative pentru intervalul 15-18 mai

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.