Medic roman: ” Astazi un MILIARD de oameni, pe Planeta Pamant, traiesc fix ce traim toti: izolare, teama, dar si daruire, indarjire, determinare…

Medigul Gabriel Diaconu a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj emotionant, trist, dar si cu mult adevar in el.

“Update de pranz: in a saptea zi pana si Ceainicul de pe orbita lui Marte s-a odihnit. Dar noi nu. Noi nu stim zi, noapte, luna sau saptamana.

Sa incep cu vestile bune. Pasul de crestere al raspandirii Covid-19 este, pe proiectia ultimei saptamani, intre 1.2 – 1.3 crestere zilnica. Asta inseamna o dublare a numarului de cazuri la 3 – 4 zile. Calarim carantina, la un grad de ocupare de 90 – 95%, cu cresterea capabilitatii de-a degreva locuri, resursa si hrana pentru aproape 5000 de romani. Pana la proba contrarie, ei sunt considerati infectati/ asimptomatici, chiar si fara testare. Alte peste 60 de mii de persoane sunt in auto-izolare, si cifra lor pastreaza proportia fata de cei diagnosticati pozitiv, respectiv carantinati, in linii mari de 1: 10: 100.

Ce inseamna asta, insa? Inseamna ca, intr-un sistem, putem sa aparam populatia Romaniei, la nivel national, cand vom avea 20 de mii de oameni in carantina, si 200 de mii in izolare la domiciliu, daca pastram trendul actual.

In cat timp s-ar putea intampla asta, pastrand o matematica simpla a cazurilor identificate? Cam in 10 – 14 zile. Adica intre una si doua saptamani de:

a) Triaj la sange

b) Respectarea masurilor de auto-izolare ”recomandate” de autoritati, de fapt obligatorii.
Astazi avem primele decese in context Covid-19. E un punct de cotitura. Avem si un numar scandalos de mare, proportional la situatie, de medici care au intrat in contact direct cu pacienti COVID-19, pentru ca n-au primit echipamente ADECVATE de protectie.

Catre managerii de spital: protejati personalul, sau platiti cu capul. Stim, pe multi, cine v-a pus acolo, si de ce v-a pus. Daca nu va simtiti capabili, plecati. Nu e o rusine. Poate ca e o datorie.

Sa continui cu vestile bune. Am gasit solutia la monitorizarea fidela a mobilitatii oamenilor, indeosebi in aglomerarile urbane. Discutiile sunt incepute pentru diseminarea in masa, in timp real, via unei aplicatii de telefon mobil, privind gradul de distantare sociala in vecinatatea voastra. E important sa stiti, cat de curand, cat de ”verde” este comunitatea voastra, pentru cumparaturile obligatorii, sau vizitele la medic, dar si a ORELOR cele mai verzi.

In cele din urma, niciun roman nu va scapa de coronavirus. E felul de-a circula al germenilor. Estimativ, in urmatoarele 12 luni vom intra in contact cu SARS-Cov2, si majoritatea vom face forme usoare ori medii de boala. Putem creste supravietuirea celor vulnerabili si deja bolnavi daca lasam medicii sa-si faca treaba in maxima siguranta.

Citeste si articolul :   Florin Citu, dupa tragedia de la Victor Babes: "Toti vinovatii trebuie sa raspunda”

Capabilitatea de testare a statului roman creste de la o zi la alta, dar e departe de-a fi performanta. FDA a aprobat astazi noi maniere de testare moleculare, care vor fi implementate de urgenta si in Romania. Prioritari sunt medicii, deocamdata.

Agenda zilei, pentru mine, inseamna gasirea de solutii pentru sub-populatii vulnerabile: batranii izolati social, sau cei din centre rezidentiale, copiii din centre de plasament, oamenii strazii care folosesc asezaminte de noapte. Si o bruma de bine-meritata odihna, pentru ca maine e ca si ieri. Simplu spus: razboi.

De dimineata m-am trezit cu o surpriza remarcabila. Prietenul meu, Augustin Matei, ceasornicar de moda veche si designer de modele unicat, printre altele si ”ceasornicarul Papei Francisc” (i-a daruit un model cu ocazia vizitei Suveranului Pontif in Romania), mi-a dat vestea uluitoare ca a cioplit un ceas, editie limitata, pentru mine si alti cativa oameni. Nu e cum a facut cadranul, cat ce a gravat pe spate, care mi-au lasat lacrimi sa curga

Citeste si articolul :   Primul caz de COVID-19 din Penitenciarul Jilava a fost confirmat azi

Scut pentru doctori. Asta inseamna trecerea timpului. Scut pentru doctori. Afacerile se reconstruiesc. Economiile renasc din cenusa. Oamenii indura, comunitatile vor merge inainte. Astazi un MILIARD de oameni, pe Planeta Pamant, traiesc fix ce traim toti: izolare, teama, dar si daruire, indarjire, determinare.”

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.