Restaurantele, cafenelele si terasele raman inchise in perioada starii de alerta

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat a anuntat, joi seara, ca restaurantele, cafenelele si terasele raman inchise in perioada starii de alerta, el precizand ca sunt exceptate de la aceasta regula restaurantele de tip drive-in sau cele care livreaza mancare la domiciliu.

„Este suspendata temporar activitatea de servise si consum in spatiile comune de servise a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, cafenelelor sau altor localuri publice cat si la tersaele din exterior acestor locatii. Sunt exceptate, cum erau exceptate si inainte, activ de prepararea hranei si comercializarea produselor alimentare si a produselor alcoolice si nealcoolice care nu presupun ramanerea clientilor in spatiul destinat acestui scop”, potrivit regulilor stabilite de CNSU, odata cu instituirea starii de alerta, si anuntate de Raed Arafat.

Din 15 mai, in spatiile comerciale, in mijloacele de transport in comun, la locul de munca si in alte spatii inchise se instituie obligativitatea purtarii mastii, astfel incat nasul si gura sa fie acoperite.

Citeste si articolul :   Cum lupta bulgarii cu coronavirus. Un medic roman explica de ce nu le-a mai decedat niciun pacient de aproape o saptamana

„Institutiile publice si operatorii economici publici si privati au obligatia organizarii activitatii, astfel incat munca sa se deftsoare de la domiciliul angajatilor, iar daca activitatea desfalurata nu permite acest lucru sa ia masuri pentru: asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea mainilor, respectarea reguilor in birourile cu spatii ciomune, decalarea programului de lucru pentru entitatile cu un numar mai mare de 50 de salariati, astfel incat inceperea, respectiv terminarea programului de lucru sa se realizeze la intervale de minim o ora, pe parcursul a minim trei ore, in transe de minim 20% din personal”, a anuntat Arafat.

Publicitate

Conform sursei citate, institutiile publice si operatorii economici care desfasoara activitati economice de lucru cu publicul ce implica accesul persoanelor in interiorul cladirilor, iau masuri pentru organizarea activitatilor astfel: accesul sa fie organizat pentru a fi asigurata o suprafata minima de 4mp, pentru fiecare client si persoana si o distanta minima de 2 mp pentru oricare doua persoane apropiate; sa nu permita accesul persoanelor a caror temperatura corporala depaseste 37,3 grade Celsius si sa asigure dezinfectarea suprafetelor expuse si evitarea algomerarii de persoane, in special in zonele caselor de marcat si a ghiseelor.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Inca 19 cazuri confirmate in Romania. Bilantul total a ajuns la 158. Unde au fost descoperite

De asemenea, Arafat a anuntat ca este suspendata, temporar, si ativitatea de vanzare cu amanuntul din centrele comerciale mai mari de 15.000 de mp.

„Se prelungeste masura suspendarii zborurilor si a transportului rutier de persoane dinspre si catre Austria, Belgia, Elvetia, Franta, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Regatul Tarilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia, pentru o perioada de 15 zile, incepand din 15 mai”, a spus sursa citata.

Seful DSU a anuntat ca din 15 mai se reia activitatea cabinetelor de medicina dentara, activitatea ambulatoriilor de specialitate.

Anuntul privind Hotararea CNSU a fost facut cu circa 45 de minute pana la momentul in care Romania va intra in stare de alerta.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.