OMS avertizeaza: Al doilea val ar putea fi si mai rau

OMS avertizeaza Guvernele din Europa ca nu e cazul de sarbatorit si de relaxare totala. Un al doilea val ne asteapta in perioada toamna-iarna si va fi mult mai rau.

Hans Kluge, directorul general OMS pentru Europa, ne avertizeaza ca trebuie sa ne pregatim pentru al doilea si chiar a treilea val de imbolnaviri, pana la aparitia vaccinului.

„Daca primul val a trecut, inseamna ca am castigat timp pentru a ne pregati pentru un al doilea sau al treilea val, mai ales daca nu exista un vaccin. Cheia este sa fim pregatiti, fie de aparitia unui al doilea val sau pentru o alta epidemie provocata de un alt agent patogen”, a declarat Hans Kluge.

Kruger a spus ca tarile ar trebui sa se pregateasca, nu sarbatoreasca. El a adaugat ca este foarte ingrijorat de al doilea val: „Iarna, este posibil sa avem un val de COVID si un val de gripa sezoniera sau rujeola. Acum doi ani, 500 de mii de copii nu au primit prima doza de vaccin impotriva rujeolei”

Citeste si articolul :   "Bestia Africana" loveste Romania

In Marea Britanie, toti rezidentii si personalul medical vor fi testati „de acum pana la inceputul lunii iunie”. Acest lucru a fost anuntat de ministrul britanic al Sanatatii, Matt Hancock, care a aparat decizia guvernului de a relaxa restrictiile, in ciuda faptului ca valoarea R0 ( rata de transmitere) a crescut din nou in ultimele zile.

“Ultimele date arata ca R0 este cuprins intre 0,7 si 1. Nu este mai mare decat 1”, a spus Hancock in comunicatul de presa.

In Spania, desi situatia s-a imbunatatit, zona Madrid si orasul Barcelona vor ramane in faza zero, desi unele activitati se pot relua si aici: magazinele cu mai putin de 400 de metri patrati, de exemplu, se vor putea deschide.

Nervi tensionati si in capitala spaniola, unde zeci de oameni au iesit in strada fara a respecta distanta de siguranta pentru a protesta fata de decizia guvernului central, criticata si de presedintele regiunii. Atat Madridul, cat si Barcelona vor trebui sa astepte pana pe 25 mai pentru relaxarea suplimentara a restrictiilor.

Citeste si articolul :   Se inchid toate scolile din acest judet

Autor