Ultima ora! Victorie mare pentru mediu: Proiectul ”DNA-ul padurilor” a fost votat!

Victorie mare pentru mediu. In cadrul Camerei Deputatilor, a fost votat proiectul de lege care poarta numele de “DNA-ul padurilor” si a fost votat cu 200 voturi pentru, 107 abtineri si 4 impotriva. Proiectul de lege va merge in Senat, care este camera decizionala.

Conform proiectului de lege, Directia de Investigare a Infractiunilor de Mediu este condusa de un procuror-sef.

Directia are urmatoarele atributii: efectuarea urmaririi penale pentru infractiuni prevazute in competenta directiei prin prezenta lege si prin legi speciale; conducerea, supravegherea si controlul actelor de cercetare penala, efectuate din dispozitia procurorului de catre ofiterii si agentii de politie judiciara organizati in cadrul structurilor specializate in combaterea infractionalitatii de mediu, la nivel central si teritorial; sesizarea instantelor judecatoresti pentru luarea masurilor prevazute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum si exercitarea cailor de atac, participarea la sedintele de judecata in cauzele pentru care procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu au sesizat instantele de judecata ori au exercitat caile de atac ori in care, potrivit legii, participarea procurorului este obligatorie in raport cu infractiunile date de prezenta lege in competenta directiei.

In cadrul institutiei functioneaza, prin detasare, ofiteri sau agenti de politie judiciara, sub directa conducere si controlul nemijlocit al procurorilor directiei, in limita posturilor prevazute de lege.

Detasarea ofiterilor si agentilor de politie judiciara se dispune la solicitarea procurorului-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu de catre ministrul Afacerilor Interne, pe o perioada de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 in 3 ani, cu acordul acestora, se mai spune aceasta initiativa legislativa.

″In cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu functioneaza, in limita posturilor prevazute de lege, ofiteri si agenti de politie detasati in vederea efectuarii cu celeritate si in mod temeinic a activitatilor de descoperire si de urmarire a infractiunilor date de lege in competenta directiei”, se mai arata in proiect, potrivit Agerpres.

Dan Barna: Pierdem anual 1 miliard de euro doar de pe urma furturilor de paduri

Publicitate

“Sanatatea si functionarea mediului este o tema cu adevarat majora pentru societate.Trebuie sa sa trecem de faza in care adoptam legi privind protectia mediului care puncteaza strict la capitolul impresie artistica. Avem nevoie de legi si institutii care sa trateze problemele pe masura gravitatii lor. Pierdem anual 1 miliard de euro doar de pe urma furturilor de paduri. Un miliard. Si riscam pierderea a sute de mii de euro in urma procedurilor de infringement. Si, mai ales se pierd vieti. Oameni ucisi de aerul otravit sau oameni imbolnaviti de aerul otravit din orasele mari ale Romaniei, inclusiv in Bucuresti. Din aceasta perspectiva, raportul cost-beneficiu este net in favoarea DNA-ului padurilor. Cer, si am toata increderea, ca Guvernul va implementa legea dupa ce va fi votata.”, afirma deputatul Dan Barna, presedintele USR, potrivit unui comunicat.

Citeste si articolul :   Somajul tehnic va fi impozitat. Cati bani mai primesti

De asemenea, USR face apel la Guvern, ”care acum are alta viziune asupra proiectului de lege”, sa sprijine implementarea DNA-ului padurilor dupa votul final.

“In Romania avem o problema de mediu foarte foarte grava. Atat cu privire la taierile ilegale de paduri, cat si cu privire la protectia fondului cinegetic, dar si celorlalte elemente ale naturii: a apei, a solului, a aerului. O astfel de structura nu ar face decat sa responsabilizeze organele judiciare in a face cercetari, a face anchete, a dispune tragerea la raspundere a celor care incalca cele mai elementare norme de convietuire. E foarte important sa facem front comun.

Guvernul, care acum are acum alta viziune, sper sa sprijine aceasta directie intelegand ca prin rapoartele pe care aceasta structura le va da anual, prin faptul ca va trebui sa ne arate ce a facut, va responsabiliza parchetul si rezultatele nu vor intarzia sa vina. Acest proiect nu este un proiect pentru un partid anume, ci este pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare dintre romanii care isi doresc sa traiasca intr-o tara in care mediul sa fie respectat.”, afirma si deputatul USR Stelian Ion, membru in Comisia juridica, de disciplina si imunitati, co-initiator al proiectului de lege, potrivit stirileprotv.ro

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.