Oficial: Documentul obligatoriu din 15 mai. Anuntul facut de presedinte. Posibil weekend fara reguli

Dupa o noua intalnire privind masurile anti-COVID-19, presedintele Klaus Iohannis afacut o declaratie de presa la Palatul Cotroceni. Presedintele a anuntat masurile de relaxarecare vor intra in vigoare dupa 15 mai si modul de a calatori in afara localitatilor de domiciliu.

Pentru calatorii intre localitati, cetatenii trebuie aiba asupra lor o declaratie. Biserica va fi de asemenea deschisa, dar numai pentru slujbe in aer liber.

Declaratia presedintelui:

„Din pacate epidemia Covid 19 este inca intre noi. Nu este momentul sa ne relaxam prea mult. Ne apropeim de numarul de 1000 de victime. Avem sute de cazuri noi. Totusi se apropie data de 15 mai cand se termina starea de urgenta si vom intra intr-o alta forma de organizare, starea de alerta. Foarte multi romani se intreaba si ne intreaba ce se schimba dupa 15 mai.

Publicitate

In primul rand as mentiona ce devine obligatoriu. Sunt lucruri foarte simple dar foarte importante.

Devine obligatoriu portul mastii atunci cand ne gasim in spatii interioare. De exemplu cand mergem la magazin sau sa cumparam alimente sau cand mergem cu transportul public in comun.

Citeste si articolul :   Basescu, acuzatii grave la adresa Guvernului: "A furat banii de pensii intr-un mod barbar"

Este obligatorie pastrarea unei distante intre persoane de 1,5 metri. adica distanta a doua brate.

Igiena mainilor devine obligatorie si e importanta. Trebuie sa ne spalam pe maini cat se poate de des.

Ce se redeschide?

Nu este cazul sa ne relaxam dar anumite activitati trebuie reluate.

Se redeschide partial comertul. Se pot redeschide magazinele care au acces direct din strada. Se redeschid saloanele de ingrijire personala, se redeschid muzeele. Recomandam autoritatilor locale ca din 15 mai sa redeschida parcurile pentru public.

La ce se renunta?

Se renunta la obligatia de a sta acasa si la obligatia unei declaratii cand ne deplasam in interiorul localitatii. Nu trebuie sa exageram insa.

Ce ramane obligatoriu?

Este interzisa deplasarea in afara localitatii cu exceptii. Sunt exceptii naturale. Cine merge la servicu, merge, se poate iesi pentru munci agricole, pentru sporturi individuale.

Totusi, cand iesim din localitate este nevoie de o declaratie. Mai putin in zonele metropolitane. Daca mergeti de exemplu din Bucuresti in provincie, aveti nevoie de o declaratie scrisa.

Citeste si articolul :   E oficial! Se ingheata salariile!

Bisericile. Serviciile religioase vor fi reluate in prima faza in curtea bisericii, deci in exterior. Credinciosii vor purta masca si vor pastra distanta de 1,5 metri. In a doua si a treia etapa aceste conditii vor fi rediscutate.

Sportivii pot intra in cantonament, dar vor incepe doar pregatirile. Competitiile nu vor incepe in aceasta etapa.

Ma adresez Parlamentului, care are in lucru o lege care reglementeaza cum se gestioneaza starea de alerta. Este nevoie urgenta de aceasta lege si solicit parlamentarilor sa decida pe aceasta lege cu maxima celeritate”, a spus Klaus Iohannis.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anuntat ce va cuprinde noua declaratie pe proprie raspundere necesara pentru parasirea localitatii din 15 mai.

”Aceasta declaratie va cuprinde in formularul ei puncte compatibile cu regulile pentru deplasarea in afara localitatii”

Un weekend fara reguli

Este posibil ca odata cu incetarea starii de urgenta din 15 mai, romanii sa aiba un weekend fara reguli, deoarece starea de alerta ar putea intra in vigoare abia de luni.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.