Este oficial! Vin 3 zile fara niciun fel de restrictii. Starea de alerta intra in vigoare abia de saptamana urmatoare

3 zile fara niciun fel de restrictii. Camera Deputatilor a adoptat proiectul Guvernului privind masurile prevazute in timpul starii de alerta, fiind facute mai multe modificari.

S-au inregistrat voturi 267 ‘pentru’, 26 ‘impotriva’ si 5 abtineri.

Parlamentul va trebui sa incuviinteze starea de alerta in cazul in care aceasta se instituie in cel putin jumatate de tara.

Toate grupurile parlamentare, cu exceptia ALDE si a Pro Romania, au precizat ca voteaza in favoarea proiectului.

Publicitate

Camera Deputatilor este for decizional.

Dupa votul din Camera Deputatilor, vineri, documentul ar trebui promulgat si de presedintele Klaus Iohannis.

Din legea adoptata miercuri seara a fost scos amendamentul propus de PNL care prevedea intrarea imediat in vigoare a legii. Potrivit Constitutiei, orice act normativ intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial sau ulterior.

Ce prevede proiectul privind starea de alerta

Actul normativ adoptat mai prevede si posibilitatea deschiderii centrelor comerciale cu suprafata mai mica de 15.000 mp si a teraselor, cu respectarea masurilor de protectie sanitara, aceste prevederi fiind introduse de parlamentari.

“Starea de alerta reprezinta raspunsul la o situatie de urgenta de amploare si intensitate deosebite, determinata de unul sau mai multe tipuri de risc, constand intr-un ansamblu de masuri cu caracter temporar, proportionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia si necesare pentru prevenirea si inlaturarea amenintarilor iminente la adresa vietii, sanatatii persoanelor, mediului inconjurator, valorilor materiale si culturale importante ori a proprietatii”, prevede textul adoptat.

Citeste si articolul :   Mihai Sora si sotia lui au Coronavirus. Prima reactie: "Doar Dumnezeu, in mare mila Sa...

De asemenea, se mai precizeaza ca, in cazul in care starea de alerta se instituie in cel putin jumatate de tara, este nevoie de incuviintarea Parlamentului in termen de 5 zile. In forma Guvernului aceasta prevedere nu exista, iar in forma adoptata de Senat, incuviintarea starii de alerta era necesara doar daca aceasta masura era luata la nivelul intregii tari.

“Starea de alerta se instituie de Guvern prin hotarare, la propunerea ministrului Afacerilor Interne si nu poate depasi 30 de zile. Starea de alerta poate fi prelungita, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Starea de alerta se instituie pe intreg teritoriul tarii sau doar pe teritoriul unor unitati administrativ-teritoriale, dupa caz.

Cand starea de alerta se instituie pe cel putin jumatate din unitatile administrativ-teritoriale de pe teritoriul tarii, masura se supune incuviintarii Parlamentului. Parlamentul se pronunta in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, in termen de 5 zile de la data solicitarii de incuviintare. Daca Parlamentul respinge solicitarea de incuviintare, starea de alerta inceteaza de indata”, se mentioneaza in textul adoptat.

Citeste si articolul :   Ioana Nastase, prima declaratie dupa ce a fost agresata de Ilie Nastase: "Am reusit sa scap teafara"

De asemenea, Parlamentul poate aduce modificari masurilor propuse de Guvern in starea de alerta.

Deputatii juristi au reintrodus unele articole referitoare la restrictii propuse in proiectul Guvernului, care fusesera eliminate marti de Senat, iar altele au ramas in forma Camerei superioare.

“Pe durata starii de alerta se poate suspenda consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atat in interiorul, cat si la terasele din exteriorul acestora. Pe durata starii de alerta poate fi permisa prepararea hranei si comercializarea produselor alimentare si bauturilor alcoolice care nu se consuma in spatiile mentionate, cu exceptia teraselor unde se respecta masurile de protectie sanitara” – sunt alte prevederi adoptate de deputati.

Deputatii au aprobat introducerea unui amendament care prevede posibilitatea deschiderii centrelor comerciale mai mici de 15.000 de metri patrati.

“Pe durata starii de alerta se pot suspenda activitatile de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici, cu acordul CNSSU. Masura nu se aplica in cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incinta de sub 500 mp fiecare”, se arata in document.

Citeste si articolul :   Anamaria Prodan, prima declaratie despre impartirea averii pe care a strans-o alaturi de Laurentiu Reghecampf: "Credeti ca Reghecampf ne-ar lasa vreodata pe strazi?"

Masurile restrictive de drepturi prevazute in prezenta lege, precum si, dupa caz, cele de renuntare sau de relaxare a acestora se dispun cu respectarea principiului egalitatii de tratament juridic pentru situatii identice sau comparabile, mai prevede un amendament adoptat de deputati.

Camera Deputatilor este for decizional.

Proiectul va astepta la Parlament doua zile – termen in care acesta poate fi atacat la CCR, iar apoi va fi transmis spre promulgare presedintelui, precizeaza stirileprotv.ro

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.