Pensie 2020. Cat trebuie sa dai daca vrei sa cumperi vechime in munca

Pensie 2020. Ministerul Muncii a anuntat ca legea pensiilor a fost modificata. Astfel, persoanele care nu au toti anii de vechime ii pot cumpara. Totusi, exista anumite conditii.

Persoanele interesate vor putea plati contributiile de asigurari sociale pe o perioada de 6 ani anterioara datei incheierii contractului de asigurare sociala, se stipuleaza in proiectul de lege..

Publicitate

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre UE sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale”.

Astfel, ca si in Legea din 2010, „baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială”.

Potrivit documentelor, salariul minim brut a crescut destul de mult in ultimii 10 ani, acesta fiind de 3 ori mai mare in prezent, fata de salariul din 2011. In acelasi timp, contributiile au scazut de la 31,3% in 2011, la 25% in prezent.

Salariul minim brut a fost majorat de 3 ori intr-un an (2013), cresterile din perioada 2014 – 2017 inclusiv fiind bianuale.

Potrivit calculelor, o persoana care vrea sa-si cumpere anii de vechime pentru perioada 2013 – 2018 inclusiv va trebui sa scoata din buzunar suma de 23.200,46 lei, potrivit Adevarul

Chiar daca, procentual, cota de contributii a scazut, ca valoare s-a dublat in 2018, ajungand la 5.700 lei/an, fata de anul 2013 cand era de aproape 2.900 lei. Plata contributiei de asigurari sociale se va putea face intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, pana la data de 1 septembrie 2021.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.