Alerta: Nu deschideti geamurile! Nor de praf saharian deasupra Romaniei. Urmeaza cod galben de vijelii

In plina pandemie de coronavirus, un nor de praf saharian ne ameninta sanatatea. Norul va continua sa fie prezent deasupra Romaniei in urmatoarele zile, cel mai probabil in jumatatea de nord a tarii si in intervalele in care va ploua, a anuntat ANM. Medicii ne sfatuiesc sa deschidem cat mai rar geamurile.

„In perioada 14 – 15 mai, circulatia aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer incarcate cu particule de praf de origine sahariana, indeosebi catre Europa central – estica si de sud-est, inclusiv deasupra Romaniei. Depunerile de praf, in Romania, vor putea fi observate in zonele si intervalele cu ploaie, cel mai probabil, in jumatatea de nord a teritoriului”, arata estimarile de specialitate.

Cod galben de vijelii valabil in 28 de judete

Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare Cod galben de vijelii, valabila in 28 de judete, incepand de joi dimineata, precum si o informare de instabilitate atmosferica ce vizeaza majoritatea regiunilor, din aceasta seara.

Astfel, pe parcursul zilei de joi, intre orele 6:00 – 23:00, pe fondul avertizarii Cod galben, in sudul Banatului, nordul Crisanei, in Maramures si Transilvania, precum si in nord-estul Munteniei si nordul Dobrogei, local si temporar vor fi intensificari ale vantului cu viteze ce vor depasi in general 55 – 65 km/h. De asemenea, la munte vor fi rafale de 60 – 80 km/h, iar in zona inalta, vantul va sufla tare, cu peste 90 – 100 km.

Judetele avertizate cu Cod galben sunt: Tulcea, Braila, Buzau, Prahova, Covasna, Vrancea, Bacau, Harghita, Neamt. Suceava, Brasov, Mures, Bistrita-Nasaud, Maramures, Sibiu, Arges, Valcea, Gorj, Mehedinti, Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Salaj, Satu Mare, Bihor, Arad si Timis.

Vant puternic miercuri si joi

In perioada 13 mai, ora 23:00 – 14 mai, ora 23:00, va fi in vigoare o informare de intensificari ale vantului si manifestari de instabilitate atmosferica. In intervalul mentionat, vantul se va intensifica treptat, la inceput in regiunile vestice si nord-vestice, apoi si in cele centrale, estice si sud-estice, unde rafalele vor depasi, in general, 50 – 55 km/h.

Citeste si articolul :   Alerta ANM. Fenomene extreme lovesc Romania.

Totodata, pe parcursul zilei de joi (14 mai) si la inceputul noptii, local si temporar vor fi perioade cu manifestari de instabilitate atmosferica accentuata. Se vor semnala vijelii, averse ce pot avea si caracter torential, frecvente descarcari electrice si izolat grindina. Punctiform, cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.