Romania sarbatoreste, astazi, 143 de ani de la Proclamarea Independentei. Ce spunea Mihail Kogalniceanu

Romania sarbatoreste, astazi, 143 de ani de la votarea Declaratiei de Independenta pe 9 mai 1877. In aceasta zi, in cadrul sesiunii extraordinare a Adunarii Deputatilor a fost proclamata independenta Romaniei fata de Imperiul Otoman si incepe razboiul pentru independenta.

Principatele Romane se aflau la punctul de intalnire al intereselor a doua mari imperii de la acea vreme, Imperiul Tarist si Imperiul Otoman. Romania inca mai era supusa Inaltei Porti, fata de care platea tribut anual, asa ca a profitat de interesul Rusiei in Balcani si s-a aliat pentru a obtine independenta.

Pe 4 aprilie 1877 guvernele romanesti si rusesti au semnat la Bucuresti o conventie prin care romanii acordau „libera trecere” trupelor tariste, in conditiile in care Imperiul Rus garanta apararea si mentinerea integritatii teritoriale a Romaniei. Inainte de inceperea luptelor, Imperiul Rus nu s-a aratat deloc interesat sa coopereze activ cu Romania in actiunile de razboi, ceea ar fi indreptatit Principatele Romane sa participe si la tratativele de pace care ar fi pus capat conflictului. Pe 12 aprilie Rusia declara razboi Turciei pentru a-si recupera din pierderile suferite cativa ani mai devreme in Razboiul Crimeii (1853-1856).

Citeste si articolul :   Cine este, de fapt, Radu Palanita, marele castigator de la „Romanii au talent”. Prima declaratie.

Pe 9 mai 1877, in cadrul sesiunii extraordinare a Adunarii Deputatilor a fost proclamata independenta Romaniei.

Publicitate

Mihail Kogalniceanu, ministrul roman de externe, a tinut in acea zi in fata deputatilor un discurs memorabil:

„In stare de rezbel cu legaturile rupte, ce suntem? Suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare….Ce-am fost inainte de declararea rezbelului? Fost-am noi dependenti catre turci? Fost-am noi provincie turceasca? Avut-am noi pe sultan ca suzeran? Strainii au zis acestea; noi nu am zis-o niciodata. Asadar, domnilor deputati, nu am nici cea mai mica indoiala si frica de a declara in fata Reprezentantei Nationale ca noi sintem o natiune libera si independenta”.

A doua zi, pe 10 mai, Senatul a votat proclamatia de independenta, iar acest act a capatat putere de lege prin semnarea lui de catre principele Carol I. Guvernul roman a hotarat incetarea platii tributului de 914.000 lei, suma fiind directionata catre bugetul apararii. Tot cu aceasta ocazie a fost instituit ordinul national Steaua Romaniei cu 5 clase, care trebuia sa fie acordat tuturor cetatenilor care se distingeau pe timp de pace sau razboi.

Citeste si articolul :   Anamaria Prodan si Laurentiu Reghecampf, prima intalnire dupa scandalul divortului: „Sa inchidem nebunia asta”

Dupa proclamarea Independentei, Romania alaturi de Imperiul Tarist intra in razboi impotriva Portii Otomane. Acesta este cunoscut ca Razboiul de Independenta din 1877-1878.

Daca puterile europene au primit cu rezerva Proclamatia de Independenta (Franta) sau chiar ostilitate (Imperiul Otoman si Regatul Unit), opinia publica internationala a fost favorabila luptei poporului roman.

Declaratia de Independenta a fost pregatita de parlamentari cu cateva zile mai devreme, tocmai pentru a fi publicata in Monitorul oficial fix pe 10 mai, de ziua Regelui. De atunci, pe 10 mai era sarbatorita si Ziua nationala. De la venirea la putere a comunistilor, datorita conflictului cu regalitatea, Ziua Independentei s-a mutat pe 9 mai, sub pretextul ca atunci a fost sustinuta declaratia lui Kogalniceanu in parlament. Urmare a revolutiei din decembrie 1989 si a evenimentelor din primavara-vara anului 1990, 1 decembrie a fost adoptata ca zi nationala si sarbatoare publica in Romania.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.