Inca o localitate in carantina. Oamenii se opun testarii

Localitate in carantina, oamenii se opun testarii si au fost linistiti cu jandarmii: “Au zis ca se sinucid”

Autoritatile au instituit carantina in satul Ramnicelu, din comuna care are acelasi nume, dupa ce reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) au depistat un focar la o familie formata din 7 membri, a informat, sambata dimineata, Prefectura Buzau.

Potrivit comunicatului Prefecturii Buzau, decizia carantinarii localitatii a fost luata dupa ce ceilalti membri ai comunitatii locale, contactii celor sapte persoane, s-au opus investigarii biologice si izolarii la domiciliu.

“Toate caile de comunicare, care au avut in centru ideea de dialog cu reprezentantii comunitatii locale si cu contactii ce trebuiau sa fie testati, s-au soldat cu refuzul categoric al celor in cauza. In urma discutiilor purtate in data de 8 mai la nivelul Institutiei Prefectului cu toti reprezentantii institutiilor implicate in aceasta actiune, s-a decis o a doua incercare in acelasi scop. Si de aceasta data, locuitorii satului au respins orice decizie legata de investigarea biologica sau izolarea la domiciliu”, au precizat reprezentantii Prefecturii.

In data de 3 mai, un barbat in varsta de 30 de ani, din satul Ramnicelu, a fost confirmat pozitiv cu infectie cu noul coronavirus, la Focsani, unde s-a prezentat pentru investigatii medicale. Pacientul a fost internat la Spitalul Municipal Ramnicu Sarat. Ancheta epidemiologica declansata a identificat un numar de 6 contacti, toti provenind din aceeasi familie. Si acestia au fost testati in data de 5 mai si confirmati pozitiv doua zile mai tarziu, pacientii fiind internati la Spitalul Municipal Ramnicu Sarat.

“Ancheta epidemiologica a continuat in vederea stabilirii tuturor contactilor. Specialistii DSP Buzau s-au deplasat, in data de 7 mai, in satul Ramnicelu pentru a recolta teste si pentru a se asigura de internarea celor 6 persoane depistate pozitiv in aceeasi data. A fost solicitat sprijinul organelor de ordine, precum si al autoritatilor locale. In ceea ce priveste testarea contactilor celor 7 persoane, actiunea DSP a intampinat rezistenta categorica a celor in cauza”, se mai arata in comunicatul de presa.

Citeste si articolul :   Scandal urias cu inmormantarea lui Nelu Ploiesteanu! Familia nu a mai ridicat trupul artistului. Legistii au stabilit cauza decesului

Reprezentantii Prefecturii Buzau au mai spus ca, avand in vedere lipsa oricarei forme de cooperare a populatiei din acest sat, imposibilitatea de a derula orice forma de ancheta epidemiologica in zona, precum si intersectarea permanenta a tuturor membrilor comunitatii, DSP a apreciat riscul epidemiologic de gravitate maxima, motiv pentru care a propus instituirea masurii de carantina pentru satul Ramnicelu, incepand cu data de 9 mai, pe perioada starii de urgenta.

“Am incercat in toate felurile posibile. Sunt niste tineri la vreo 20 de ani care refuza cu orice ochi prelevarea probelor biologice si izolarea la domiciliu. Am incercat sa-i conving cu preotul din sat, cu invatatorul, cu politia., Si eu, care am facut atatea pentru ei, am dus munca de lamurire. Dar degeaba. Unii mi-au strigat ca prefera sa moara, se vor sinucide, dar tot nu vor face ce vrem noi.”, a spus Dumitru Stanciu, potrivit observator.tv

Autor