Primarii italieni, apel disperat catre Germania: Ajutati-ne, asa cum ati fost voi ajutati dupa Razboi

Primari si guvernatori regionali italieni au cumparat marti o pagina in ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung pentru a-i cere Germaniei sa manifeste solidaritate in fata epidemiei generate de noul coronavirus, amintindu-i ca alte state au acceptat sa-i reduca datoria dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, informeaza Reuters, citat de digi24.ro.

Italia inregistreaza un numar de decese mai mare decat orice alta tara din cauza epidemiei de coronavirus, cu 11.591 de decese pana luni, adica o treime din totalul mondial, si peste 100.000 de cazuri de contaminare confirmate.

Initiativa subliniaza resentimentul crescand al italienilor impotriva a ceea ce este considerat drept indiferenta a Germaniei fata de situatia lor critica in contextul in care Berlinul refuza sa raspunda apelurilor din partea altor tari privind mutualizarea datoriilor pentru a ajuta economiile lor in dificultate.

„Dragi prieteni germani, memoria ajuta la luarea deciziilor corecte”, se afirma in scrisoare, care evoca un acord din 1953 vizand reducerea datoriei Germaniei cu scopul de a o ajuta sa-si refaca economia dupa razboi. Scrisoarea este semnata de primari de stanga si de dreapta reprezentand orase din nordul Italiei cele mai afectate de epidemia de coronavirus, inclusiv Bergamo si Milano, si de guvernatorul regiunii Emilia-Romagna.

Mesajul vizeaza deopotriva Olanda, vazuta in Italia ca un fel de paradis fiscal pentru companiile multinationale, afirmand ca aceasta a „instituit un regim fiscal favorabil care de multi ani sustrage resurse din toate tarile mari europene”.

Articolul continuă după reclame

Noua tari din Uniunea Europeana, intre care Italia, Franta si Spania, au cerut saptamana trecuta emiterea comuna de „obligatiuni-corona” pentru finantarea redresarii economice dupa epidemia virala care pare sa impinga zona euro spre o profunda recesiune. Germania, Olanda, Finlanda si Austria s-au opus propunerii de a emite asa-numite „corona-bonds”, mentinandu-si traditionala lor reticenta in a imparti datoria economiilor mai putin competitive.

„Obligatiunile emise pentru a combate coronavirusul nu vor sterge sau mutualiza datoriile anterioare”, se poate citi in traducerea italiana a scrisorii publicate pe Twitter de catre europarlamentarul Carlo Calenda, unul dintre semnatari. Liderii UE nu au reusit pana in prezent sa se inteleaga asupra nivelului sprijinului pentru economiile care au incetinit din cauza masurilor restrictive luate in efortul de a stopa propagarea noului coronavirus.

Citeste si articolul :   Medicii care lupta cu Covid-19 primesc un ”stimulent de risc” la salariu. Ce masuri noi vor intra in viogoare

La sfarsitul videoconferintei de saptamana trecuta, Germania si Olanda au declarat ca cei care au nevoie ar putea accede la Fondul de salvare al zonei euro (Mecanism European de Stabilitate/MES) pentru a obtine linii de credit. Italia s-a opus acestui mecanism, care implica conditionalitati.

Statele Unite au anuntat ca vor trimite Italiei echipamente medicale in valoare de 100 de milioane de dolari. Presedintele Donald Trump a declarat, in cadrul conferintei de presa zilnice de la Casa Alba dedicata situatiei generate de epidemia COVID-19, ca va trimite in Italia „echipamente chirurgicale, medicale si spitalicesti in valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari”.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.