Valeriu Gheorghita, reactiile adverse la vaccinul AstraZeneca

Medicul militar Valeriu Gheorghita a confirmat faptul ca numarul reactiilor adverse este mai mare in cazul vaccinul AstraZeneca. Gheorghita a explicat ca acest lucru se intampla din cauza ca acest ser, bazat pe vector viral, este mai “reactogen”, in special la persoanele tinere.

Totodata, mediul da asigurari ca reactiile adverse nu sunt mai grave decat in cazul serurilor dezvoltate de celelate companii, bazate pe ARN mesager si ca numarul reactiilor adverse scade la inocularea celei de-a doua doze.

“Asa este. As vrea sa precizez, in schimb, ca nu sunt reactii mai severe, sunt doar mai frecvente si depinde de tipul vaccinului. Reamintesc ca vaccinul de la compania AstraZeneca este un vaccin bazat pe vector viral, este un vaccin mai reactogen, in mod deosebit la persoanele tinere comparativ cu persoanele cu varsta de peste 60-65 de ani. Frecventa reactiilor adverse este mai rara dupa doza a doua, iar aceste vaccinuri pe baza de vector viral induc o reactie din partea organismului, o reactie imunologica atat fata de antigenul din vaccin, cat si fata de vector, practic fata de acel tip de adenovirus slabit care reprezinta vehiculul prin care celula primeste informatia genetica necesara sintezei proteinei S. Deci este o particularitate care tine de tipul de vaccin”, a declarat Valeriu Gheorghita.

Medicul militar a precizat ca imunitatea ar fi estimata la “cel putin un an”.

Publicitate

Reactii adverse posibile

In general, efectele secundare observate in timpul studiilor clinice sunt similare cu cele pe care le-ati putea avea la alte vaccinuri.

Efectele secundare care au urmat administrarii vaccinului in studiile clinice au fost usoare sau moderate. Acestea au inclus reactii precum durerea la locul injectarii, frisoane corporale, senzatia de oboseala si senzatia de febra.

Acestea sunt reactii adverse frecvente ale vaccinurilor si nu prezinta un risc pentru sanatate.

La fel ca in cazul tuturor vaccinurilor, exista sanse ca sa existe un efect secundar grav, dar acestea sunt rare. Un efect secundar grav ar putea fi ceva asemanator unei reactii alergice. Discutati cu medicul dumneavoastra despre orice alergie grava sau alte afectiuni de sanatate pe care le-ati putea avea inainte de a primi acest vaccin.

Health Canada a efectuat o analiza stiintifica riguroasa a dovezilor medicale disponibile pentru a evalua siguranta vaccinului AstraZeneca COVID-19. Nu au fost identificate probleme majore de siguranta in datele analizate.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.