Decizia CCR nu te scapa de amenda. Cat vei plati, incepand de azi, daca nu respecti restrictiile

Daca ti-a trecut prin minte ca de azi nu vei mai putea fi amendat daca iesi din casa, afla ca te-ai inselat. Premierul a anuntat ca politistii vor continua sa dea amenzi, insa ce e drept, acestea vor fi mai mici.

Guvernul revine la valoarea initiala a amenzii, de 5.000 de lei

Daca pana acum plateai pana la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonantelor militare, acum vei plati doar 5.000 de lei, valoarea amenzii inainte ca Guvernul Orban sa o majoreze.

Amenzile date pentru incalcarea ordonantelor militare au revenit la nivelul primei ordonante, dupa ce CCR a declarat ca actuala ordonanta este neconstitutionala.

„Noi am marit amenzile pentru a creste gradul de conformare la reguli. Faptul ca s-a luat aceasta decizie a CCR nu inseamna ca nu se mai dau amenzi, numai ca se dau amenzile la nivelul anterior Ordonantei de Urgenta. Daca a fost declarat neconstitutional un articol, declararea ca neconstitutional poate sa fie interpretata ca o revenire la vechile amenzi. Cand vom avea si motivarea vom intelege cu adevarat care sunt toate consecintele legale”, a spus Ludovic Orban.

Citeste si articolul :   Amenda primita de sotia barbatului decedat de COVID-19: „L-au scos din sicriul sigilat, l-au imbracat”

Avocatul Cristian Ene spune: „Ordonantele sunt in vigoare, ele pot produce in continuare sanctiuni. Nici vorba la acest moment sa nu aplici acea ordonanta. Nu exista o terminologie generala sa spuna ca, dupa aparitia deciziei CCR, toate amenzile date in perioada starii de urgenta sunt neplatibile. Daca statul va intelege sa ierte contravenientii, poate emite o lege de amnistie fiscala, lege ce poate fi atacata la CCR”

Cristian Ene continua explicatiile: „Doar judecatorul poate dispune anularea, pentru nelegalitate sau netemeinicie. Judecatorul poate diminua amenda sau aplica un avertisment”.