CJ Maramures: Masurile de relaxare in vederea redeschiderii economiei sa fie luate la nivel judetean

Consiliul Judetean si Camera de Comert Maramures cer Guvernului si Parlamentului ca deciziile care privesc controlul epidemiei de COVID-19, dar si luarea masurilor de relaxare treptata in vederea redeschiderii economiei sa fie luate la nivel judetean, fara implicarea conducerii centrale.

Potrivit unui comunicat comun al Consiliului Judetean si al Camerei de Comert si Industrie Maramures, transmis joi, daca nu se va trece la descentralizarea masurilor, economia romaneasca va avea si mai mult de suferit.

„CJ Maramures, in colaborare cu Camera de Comert si Industrie Maramures adreseaza o scrisoare de atentionare Parlamentului si Guvernului Romaniei, in care propun o serie de masuri concrete pentru relansarea cat mai rapida a economiei. Este imperios necesar ca, dupa ridicarea starii de urgenta si trecerea la starea de alerta, deciziile care privesc controlul epidemiei de COVID-19, dar si luarea masurilor de relaxare treptata in vederea redeschiderii economiei sa fie luate la nivel judetean, fara implicarea conducerii centrale. Daca nu vom trece la descentralizarea masurilor si acordarea deciziilor de administrare autoritatilor locale, economia romaneasca si cetatenii Romaniei vor avea si mai mult de suferit”, a aratat, in comunicat, presedintele CJ Maramures, Gabriel Zetea.

Citeste si articolul :   Dan Bitman, atac dur la adresa lui Raed Arafat: "A ajuns sa imi spuna mie cum trebuie sa ma port, ce sa fac in tara mea…"

Acesta a sustinut ca, in fiecare judet din Romania, criza sanitara a fost tinuta sub control in alt mod, prin masuri luate la nivel local, fapt pentru care tot reprezentantii autoritatii locale sunt cei care pot sa identifice cele mai bune solutii privind redeschiderea treptata a economiei, dar si protejarea cetatenilor.

Publicitate

Zetea a mentionat ca masurile luate in ultimele luni la nivel central au fost haotice, iar somajul tehnic a fost gandit prost inca de la inceput. De asemenea, el spune ca o alta masura care s-a dovedit a fi ineficienta este programul IMM Invest, pentru ca site-ul a fost creat tarziu, implica foarte multa birocratie, iar conditiile impuse pentru ca firmele sa fie eligibile sunt extrem de severe.

„Mai mult, suma de 3 miliarde de lei alocata acestui program este cu siguranta insuficienta pentru toti agentii economici care doresc sa aplice in program, iar in negocierile cu banca statul nu va interveni”, a precizat Gabriel Zetea.

Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Maramures au subliniat ca, pe plan economic, se doreste relaxarea treptata, cat mai rapid posibil, a restrictiilor impuse si reluarea activitatilor economice, in cat mai multe sectoare ale economiei, „pentru salvarea locurilor de munca si echilibrarea bugetului de stat si a bugetelor locale”.

Citeste si articolul :   Colega tanarului medic ATI care si-a pus capat zilelor: "Am ajuns sa aruncam unii in altii exact cu ce avem in suflete. Cu mizerie, cu frustrari si lipsa de Dumnezeu"

Totodata, s-a propus redeschiderea treptata a magazinelor, incepand cu cele de dimensiuni mai mici, ca masura menita sa asigure cumpararea, de catre populatie, a produselor necesare, altele decat cele alimentare.

O alta propunere priveste repornirea treptata a cat mai multor activitati productive si de prestari servicii –unitati de alimentatie publica si cazare turistica, cu respectarea unor reguli clare de protectie sanitara a salariatilor si a regulilor de distantare sociala.

De asemenea, se propune reluarea treptata a activitatilor de prestari de servicii, precum spalatorii si curatatorii chimice, unitati de frizerie si coafura, dar si redeschiderea treptata a restaurantelor, cafenelelor, barurilor si a altor unitati de alimentatie publica.

„S-a propus si permiterea treptata a organizarii de expozitii si targuri specializate in aer liber, cu acces limitat si controlat al vizitatorilor. Totodata, este necesara redeschiderea urgenta a cabinetelor stomatologice si a altor cabinete medicale, cu respectarea masurilor specifice, dar si subventionarea, totala sau partiala, a unor cursuri de initiere si perfectionare a personalului pentru dobandirea si perfectionarea cunostintelor si abilitatilor acestora in domeniul digitalizarii, precum si a unor cursuri de reconversie profesionala”, au mentionat reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Maramures.

Citeste si articolul :   Dr. Rafila: Macar la nivel local sa se ridice o parte din masuri

O alta masura priveste demararea unei campanii pentru sustinerea si promovarea producatorilor autohtoni, a afacerilor locale, prin crearea unui mecanism online.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.