Medicii care lupta cu Covid-19 primesc un ”stimulent de risc” la salariu. Ce masuri noi vor intra in viogoare

Guvernul urmeaza sa aprobe, in sedinta de luni, mai multe proiecte de acte normative pentru combaterea efectelor epidemiei de coronavirus in Romania.

Acte normative care ar putea fi aprobate

Potrivit ordinii de zi afisate pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, citata de Agerpres, printre aceste proiecte se afla si o ordonanta de urgenta care vizeaza, printre altele, acordarea unui stimulent de risc pentru medicii si personalul medical implicati direct in tratamentul pacientilor cu coronavirus,

“Se aproba decontarea din fonduri europene aferente Programului operational ‘Capital Uman’, conform regulilor de eligibilitate stabilite la nivelul Programului si respectiv a Ghidurilor Solicitantului, a unui stimulent de risc aplicat salariului existent pentru medici si personal medical implicati direct in tratamentul pacientilor infectati cu COVID-19 precum si decontarea echipamentelor si materialelor de protectie pentru lucratorii de sanatate implicati direct in tratamentul COVID-19″ – se arata in proiect, potrivit stirileprotv.ro.

Publicitate

Proiectul de OUG prevede si decontarea din fonduri europene aferente Programului operational “Capital Uman” (POCU) a subventiilor acordate in baza OUG 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, acordate companiilor a caror activitate a fost afectata in mod direct de epidemie si care au dispus masura intreruperii temporare a activitatii, in sensul de intrare in somaj tehnic a angajatilor.

Prin acelasi act normativ se are in vedere si decontarea cheltuielilor salariale cu asistentii sociali/lucratorii sociali care sunt implicati in sprijinirea persoanelor in varsta aflate in izolare la domiciliu pe perioada de epidemie cu COVID-19, tot din fonduri europene aferente POCU.

Citeste si articolul :   Istoria Diavolului

Totodata, prin acelasi proiect se aproba si implementarea mecanismului de distribuire, in baza Programului operational ‘Ajutorarea persoanelor defavorizate’ – POAD, a pachetelor cu produse de igiena si alimentare achizitionate de Ministerul Fondurilor Europene catre persoanele aflate in prezent intr-o situatie de vulnerabilitate.

Pe agenda reuniunii guvernamentale se afla si un proiect de hotarare pentru aprobarea criteriilor de stabilire a beneficiarilor prevazuti la articolul X alineat (5) din OUG 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare.

Articolul X alineat (5) din OUG 29/2020 stabileste profesiile juridice de avocat, notar public si executor judecatoresc printre potentialii beneficiari de amanare la plata pentru serviciile de utilitati – electricitate, gaze naturale, apa, servicii telefonice si de internet, precum si de amanarea la plata a chiriei pentru imobilul cu destinatie de sediu social si de sedii secundare, ca si in cazul IMM-urilor.

Nu in ultimul rand, in cadrul sedintei Executivului va avea loc o prima analiza a proiectului de rectificare bugetara, dupa cum a anuntat, sambata, premierul Ludovic Orban.

Citeste si articolul :   Alerta la Antena1! Ce se intampla cu Emisiunea Acces Direct

“Va avea loc o rectificare bugetara, deja vom avea la sedinta de luni o prima analiza a proiectului de rectificare bugetara. La ora actuala, ordonatorii principali de credite isi definesc nevoile in perioada care va urma si e posibil in cursul saptamanii viitoare sa adoptam rectificarea bugetara”, a aratat Orban intr-o declaratie de presa sustinuta la finalul unei sedinte operative desfasurate la MAI.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.