Cum se ingrijeste dalia. Sfaturi pentru crestere si depozitare pe timpul iernii

Daliile sunt foarte fotofile, de aceea trebuie plantate intotdeauna in zona cea mai insorita. Tufisurile acestor plante sunt mari, de aceea au nevoie de o nutritie adecvata.  De asemenea, este important ca apa sa nu stagneze la radacina plantei, altfel tuberculii vor putrezi. Udarea daliilor ar trebui sa fie moderata: nu le place seceta prelungita, dar sufera si de udare excesiva.

Daliile sau gherghinele se pot planta fie direct in gradini, in luna mai, dupa ce a trecut pericolul brumelor tarzii, fie in ghivece si ladite la sfarsitul lunii martie, iar in luna mai se muta in gradini. In acest fel se devanseaza si inflorirea cu cel putin o luna.

Ingrasamnat pentru dalii:

1. La plantare: humus – 1 galeata in sol.

Publicitate

2. Cand incep sa dea mugurii: o lingura de sulfat de potasiu la 10 litri de apa.

3. Cand se deschide prima floare: 1 lingura de superfosfat dublu si o 1 lingurita de sulfat de potasiu in 10 litri de apa.

Citeste si articolul :   Trucul florarilor de a pastra lalelele mai mult, adauga acest ingredient in vaza

Pentru a avea flori toata vara:

Primul pas este de a sprijini tufisurile, astfel incat lastarii fragili sa nu se rupa de vant si de averse.

Pe planta, trebuie sa lasati 3 – 4 lastari puternici si sa ii taiati pe toti. Ca si rosiile, daliile trebuie copilite.

Mugurii laterali mici trebuie, de asemenea, sa fie smulsi, atunci floarea principala va fi mai mare si mai stralucitoare. Si nu uitati sa taiati toate florile petrecute.

In a doua jumatate a lunii august, este important sa indepartati toate frunzele inferioare ale plantei, astfel incat solul de langa radacini sa se incalzeasca mai bine.

Toata lumea stie ca salvarea daliilor este foarte dificila, deci cu cat perioada de depozitare este mai scurta, cu atat mai bine. Deci, trebuie sa le scoateti din pamant cat mai tarziu. Dar pentru a nu ingheta, incepand cu luna septembrie, trebuie sa aveti grija sa le protejati.

Dupa inghetare, taiati lastarii innegriti si adaugati pamant peste ele. Puteti chiar acoperi zona de plantare cu o cutie de frunze uscate. Timpul sa sapati tuberculii este cand pamantul de la adancimea in care se afla tuberculii s-a racit pana la 5-8 C. Tuberculii scosi trebuie curatati de pamant, uscati si asezati in cutii de plasa.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.