Fostul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a spus, marti seara, referitor la decizia emisa de judecatorii CEDO in cazul revocarii sale din functia de sef al DNA, ca nu a vrut sa ceara despagubiri financiare pentru ca nu a dorit „sa plateasca romanii pentru o decizie a CCR”.
„Daca as fi cerut despagubiri materiale – si le-as fi obtinut, cu siguranta – ar fi fost platite din bugetul de stat, de catre romani. Nu am vrut sa plateasca romanii pentru o decizie CCR. (…) In decizia Curtii Constitutionale, CCR a limitat dreptul meu de a contesta revocarea. Prin aceasta limitare mi s-a incalcat un drept fundamental. In motivare CEDO explica de ce mi s-a incalcat si dreptul la libera exprimare. Ca atare, nu exista motive reale de revocare. (…) Decizia CEDO spune ca atunci cand magistratii isi fac treaba corect nimeni nu trebuie sa-i schimbe din functie pe motive politice”, a spus Kovesi, marti seara, intr-o interventie la Digi 24.
Fostul sef al DNA a spus ca nu are niciun mesaj pe care sa i-l transmita lui Tudorel Toader.
„Nu am ce sa-i transmit (lui Tudorel Toader – n.r.). Spun doar ca atunci cand am facut aceasta actiune a spus ca nu am nicio sansa”, a mai spus Kovesi.
Publicitate
Judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au ajuns la concluzia ca demiterea Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA a fost abuziva si ca fosta sefa a DNA nu a avut cum sa conteste decizia. Mai mult, CEDO spune ca dreptul la libera exprimare i-a fost incalcat Laurei Codruta Kovesi.
Concret, magistratii europeni spun ca Laura Codruta Kovesi nu a putut contesta decizia de revocare a sa din functie, avand in vedere ca decretul de revocare a venit in urma unei decizii a Curtii Constitutionale care sesiza un conflict intre presedintele Romaniei si Ministerul Justitiei, fara ca fosta sefa a DNA sa fie parte din acest proces.
Mai mult, judecatorii CEDO sunt de parere ca Laurei Codruta Kovesi i-a fost incalcat si dreptul la libera exprimare, atunci cand a fost demisa de la sefia Directiei Nationale Anticoruptie pentru ca a criticat modificarile care urmau sa fie aduse legilor justitiei, motiv pentru care a fost demisa.
In acest context, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a afirmat, marti, ca judecatorii de la Curtea Constitutionala (CCR) au obligatia de a revizui „de indata„ decizia referitoare la revocarea Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
„Drepturile fundamentale ale omului depasesc frontiera unui stat. Accesul liber la justitie si libertatea de exprimare sunt valori esentiale pentru o societate democratica. Sfidand toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectiva, (…) Curtea Constitutionala a decis revocarea sa din functie la propunerea unui ministru al Justitiei de foarte trista amintire. O asemenea decizie a CEDO fara precedent (…) nu poate ramane fara consecinte. Credibilitatea CCR, afectata oricum de unele decizii controversate luate in ultimii ani, este acum si mai afectata. Curtea Constitutionala face parte din ansamblul autoritatilor statului roman si este obligata de a respecta Constitutia”, a declarat Klaus Iohannis.
Comentariile sunt închise.