Ministrul Educatiei, anunt de ultima ora: „Decizia e deja luata”

Duminica seara, Monica Anisie a anuntat ca examenul de Evaluare nationala va incepe la data de 15 iunie, iar cel de Bacalaureat in data de 22 iunie.  Ministrul Educatiei a respins ideea amanarii sau anularii examenelor.

Monica Anisie, ce se intampla cu probele pentru invatamantul vocational si profesional.

„Decizia este deja luata, si anume ca examenul de Evaluare nationala incepe pe data de 15 iunie si cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie. Noutatea pe care o avem o avem la examenele de certificare a competentelor profesionale. Este vorba de certificarea competentelor pentru nivelul 3, 4 si 5, conform cadrului national al calificarilor. Pentru invatamantul vocational, profesional si profesional dual, precum si cele din invatamantul postliceal, vor fi realizate acest examene numai pe baza de proiect, iar proba practica va fi echivalata in conformitate cu metodologiile aferente fiecarui tip de certificare a competentelor”, a subliniat Ministrul Educatiei, la Digi24.

Parintii nu vor ca examenele sa fie anulate

Publicitate

La intrebarea de ce nu se ia modelul Olandei unde evaluarea se face in functie de media ciclului scolar absolvit, Anisie a spus ca exista parinti ca spun ca nu trebuie sa se renunte la aceste examene.

Citeste si articolul :   Ministrul Educatiei, anunt de ultim moment despre inchiderea scolilor

„Sunt voci care sustin acest lucru (n.r. – renuntarea la examene) si sunt voci ale parintilor si elevilor care sustin ca tocmai, nu trebuie sa renuntam la aceste examene nationale, mai ales la Evaluarea nationala. Am primit, la minister, numeroase petitii in sensul acesta. Stiti foarte bine ca admiterea la liceu se realizeaza tocmai pe baza mediei de la Evaluarea nationala si 20% conteaza si mediile din gimnaziu. Daca facem o ierarhie in sensul acesta, vom vedea ca acei copii care vor sustine Evaluarea nationala sunt avantajati nu pe baza mediilor din V-VIII, dar ca sa raspundem categoric, trebuie sa ascultam toate vocile si sa luam decizia care este cea mai buna si in favoarea elevilor”, a explicat Anisie.

Publicitate

Examenul de bacalaureat incepe pe data de 22 iunie

„Avem o certitudine. Examenul de bacalaureat incepe pe data de 22 iunie. Incepem cu probele scrise, urmeaza dupa aceea probele de competente. Ceea ce doresc sa precizez este faptul ca programa pentru examenul de Bacalaureat de anul acesta contine mai putina materie decat pana acum. Deci, am eliminat continuturile care se regaseau pe parcursul semestrului al doilea. Prin urmare au de parcurs numai materia de pana la semestrul intai’, a mai spus Ministrul Anisie.

Citeste si articolul :   Ministrul Educatiei, anunt de ultim moment pentru elevi. Vacanta de primavara va fi prelungita

Elevii vor purta masti la examene?

„Nu am transmis ordinul comun cu Ministerul Sanatatii cu privire la masurile pe care trebuie sa le luam in perioada revenirii elevilor pentru activitatile de invatare sau pentru examenele nationale. Intr-adevar trebuie sa luam masuri prin care sa nu expunem elevii si, asa cum am precizat, in sala vor fi maximum 10 elevi, distantati fizic si purtand intr-adevar masti. Asta am spus inca de la inceput ca trebuie sa luam aceasta masura. Si domnul Raed Arafat a spus ca, purtand masca, ii protejam pe ceilalti si ne protejam si pe noi”, a declarat Monica Anisie.

Elevii pozitivi Covid-19 vor sustine examenul in izolare

Elevii care sunt infectati cu COVID-19 pot sustine examenele de Bacalaureat sau Evaluare nationala cu masuri de siguranta, a explicat Anisie.

„Acestia (n.r -. copii diagnosticati cu COVID-19) pot da examenul in conditii de siguranta, izolati, singuri in sala respectiva. De fapt, si pana acum se putea da examenul de Bacalaureat sau Evaluare nationala cu masuri de siguranta, chiar si in spital. Metodologia prevede si acest lucru”, a mai spus Anisie.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.